Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

«... "μήλον της έριδος", για τα μονοπώλια, αποτελούν οι ενεργειακοί πόροι...»

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την αποστολή υποβρυχίου 
και  φρεγάτας  στην  Ανατολική  Μεσόγειο *

 
Σε ανακοίνωσή του για την αποστολή  υποβρυχίου και φρεγάτας στην Ανατολική Μεσόγειο (ΕΔΩ), το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της δύναμης της UNIFIL (αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο) και του ΝΑΤΟ, δείχνει την επικίνδυνη όξυνση που λαμβάνουν οι εξελίξεις στην περιοχή, κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό το ΚΚΕ.

Η αποστολή ελληνικής ναυτικής πολεμικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. 

Αποκαλύπτει τόσο τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές περιπέτειες, πέρα και μακριά από τα συμφέροντα των εργαζομένων, όσο και τον κίνδυνο της ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ, με την προώθηση επικίνδυνων σχεδίων, όπως της τριχοτόμησης του Αιγαίου κ.ά.

Στο επίκεντρο αυτής της κατάστασης βρίσκεται ο ενεργειακός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου, όπως της Κύπρου και της Ελλάδας, τον οποίο προσδοκούν να βάλουν στο χέρι ανταγωνιζόμενα ενεργειακά μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Διαφορετικά είναι επίσης τα σχέδια των παραπάνω δυνάμεων για τους δρόμους μεταφοράς αυτού του ενεργειακού πλούτου. 

Η κατάσταση περιπλέκεται από τη στάση της -"σύμμαχου" στο ΝΑΤΟ- Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να κατέχει στρατιωτικά το 40% της Κύπρου, να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως αυτά προβλέπονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι τουρκικές "γκρίζες ζώνες" και οι τουρκικές στρατιωτικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο, η χρήση στρατιωτικών μέσων και η απειλή πολέμου, στις οποίες καταφεύγει η τουρκική ηγεσία, αποδεικνύουν δύο πράγματα:

Πρώτον, το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ δεν αποτελούν παράγοντες εγγύησης της ασφάλειας, της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών της περιοχής, όπως ισχυρίζονται οι υπερασπιστές τους. 

Δεύτερον, οι ενεργειακοί πόροι αποτελούν "μήλον της έριδος" για τα μονοπώλια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ενεργειακοί δρόμοι στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και αλλού βάφονται με το αίμα των λαών.

Το ΚΚΕ σημειώνει πως η λύση για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής μας είναι ο απεγκλωβισμός των χωρών από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανισμούς, η οργάνωση της κοινής πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια, που ευθύνονται για την κρίση και τους πολέμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου