Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Κύπρος: Στο επίκεντρο των επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών



Συνομιλία με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε στο περιθώριο της Συνόδου Ευρώπης - Ασίας στο Μιλάνο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά και από τις νέες τουρκικές προκλήσεις, η κυπριακή κυβέρνηση πραγματοποιεί μια σειρά επαφές και παρεμβάσεις αναζητώντας στήριξη στα σχέδια της κυπριακής αστικής τάξης και ενώ οι εξελίξεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνουν τη ραγδαία όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. 

Η «αξιοποίηση» δυνάμεων όπως η Ρωσία ή οι ΗΠΑ, το Ισραήλ (που προβλήθηκαν τις τελευταίες μέρες να «συμπαραστέκονται» στη Λευκωσία) εξυπηρετεί μόνο την προώθηση των επενδύσεων που κάθε πλευρά προωθεί, εποφθαλμιώντας τον ενεργειακό πλούτο του κυπριακού και των άλλων λαών της περιοχής.

Σ' αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξεταστεί και το σχόλιο του Πούτιν που -σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη- χαρακτήρισε «απαράδεκτη» «την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στην ίδια δήλωση υπογραμμίζεται ότι οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν «επί μακρόν σε μια φιλικότατη και εγκάρδια ατμόσφαιρα» για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας, τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας αλλά και τη φάση στην οποία σήμερα βρίσκεται το Κυπριακό. 


Ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, προσδοκώντας ασφαλώς το δικαίωμα να επιλέξει πιο ελεύθερα κινήσεις και συνεργασίες στο νέο πεδίο που διαμορφώνουν τα ενεργειακά κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και, ανάλογα με τις εξελίξεις, να προγραμματιστούν επισκέψεις και από τις δύο πλευρές.

Ενδεικτική της όξυνσης των αντιθέσεων είναι και η δυσαρέσκεια που (αναμενόμενα) έχει προκαλέσει σε Τουρκία και Κατεχόμενα η σύσφιξη των σχέσεων της Κύπρου με την Αίγυπτο. 

Ο φερόμενος ως «υπουργός Εξωτερικών» στα Κατεχόμενα, Οζντίλ Ναμί, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» πως «η στάση της Αιγύπτου δεν είναι σωστή. Είναι απαράδεκτο να επιδεικνύει μια τέτοια μεροληπτική στάση, αντί να στέκεται δίπλα στους Τούρκους μουσουλμάνους. Ως γεγονός, το καταδικάζω».

Τέλος, κυπριακές εφημερίδες έγραψαν ότι η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να ανοίξει πρεσβεία στην Κύπρο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου