Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας...

Απεργία το Σάββατο και συμμετοχή στο Πανελλαδικό 
Συλλαλητήριο  από  Σωματεία  και  Εργατικά  Κέντρα*


Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 1η Νοέμβρη (ΕΔΩ) και στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει για τη διευκόλυνση των εργαζομένων απευθύνουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, και το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας και Βοιωτίας. 

Επίσης απόφαση για απεργία έχει λάβει η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΖΑΒΕΛ. 

Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι έχει προκηρύξει για το Σάββατο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά καθώς και το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής. 

Συνέντευξη των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής 

Χθες, Πέμπτη συνέντευξη τύπου έδωσε η Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού- Τουρισμού-Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής (Διαβάστε στο συνημμένο όλη την εισήγηση ΕΔΩ).

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στην τραγική  -για τους εργαζόμενους-  κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, εξαιτίας της πολιτικής που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα και στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο.  

Ενδεικτικά, στα 20 μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας εργάζονται 2.700 λιγότεροι εργαζόμενοι, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, από ό,τι πριν 20 χρόνια. Σε αυτούς, οι μισθοί είναι μειωμένοι από τον Ιούλη του 2012 κατά 15%.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι κατά μία εκτίμηση περίπου 100.000 και το 80% είναι εποχικοί. Δουλεύουν χωρίς ρεπό, για πάνω από 8 ώρες την ημέρα. Δηλαδή, λαμβάνουν 840 ευρώ το μήνα για 10 ώρες δουλειά την ημέρα, για 7 ημέρες δουλειά τη βδομάδα, για 30 ημέρες το μήνα. Κι όλα αυτά για τέσσερις με πέντε μήνες το χρόνο. Δηλαδή 3.360 ευρώ το χρόνο.

Για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, που εκτιμάται ότι είναι πάνω από 200.000, δεν υπάρχει καμιά Συλλογική Σύμβαση και σημείο αναφοράς είναι τα 586 ευρώ μικτά, λίγο πάνω από 480 ευρώ καθαρά. Κι αυτά επίσης για δουλειά από νύχτα σε νύχτα, συνήθως δίχως ασφάλιση. 

Στην εισήγησή του μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος 
του  Συνδικάτου  Νίκος  Παπαγεωργίου  τόνισε:  

«Σε ό,τι μας αφορά, διεκδικούμε για την Αττική τοπική κλαδική Συλλογική Σύμβαση, με επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012. Εμείς λέμε ότι είναι απαραίτητο αυτό για την επιβίωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. 

Όμως και τα ίδια τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας συνηγορούν στη δική μας απαίτηση. Για το πρώτο 7μηνο του 2014, αυξήθηκαν η πληρότητα των μονάδων κατά 22,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013, η μέση τιμή δωματίου κατά 4,9% και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) κατά 28,3%.

Διεκδικούμε για τον Επισιτισμό, επίσης, τοπική κλαδική Συλλογική Σύμβαση, με όρους αμοιβής και εργασίας που προέβλεπε η τελευταία ρύθμιση που έληξε μετά την καταγγελία της από τους εστιάτορες, τον Αύγουστο του 2012. 

Η αύξηση των τουριστικών αφίξεων στο Αεροδρόμιο της Αθήνας για το πρώτο 7μηνο κατά 528.000 (σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ) αντιστοιχεί σε περίπου 390.000 επιπλέον διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και μεταφράζεται σε 142.8 εκατ. ευρώ για την οικονομία της Αθήνας, μεγάλο μέρος των οποίων πήγε και στην εστίαση. 

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία από την πλευρά των εστιατόρων και των μεγάλων επισιτιστικών αλυσίδων που είναι βέβαιο ότι μέρος των κερδών από τον Τουρισμό έχει διοχετευθεί και σε αυτούς.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για το αγωνιστικό δίμηνο και το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου