Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Χωρίς περίθαλψη και φάρμακα όποιος δεν πληρώνει εισφορές

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
 
 
Σε τραγική κατάσταση εκατοντάδες 
χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά
 
Τη στέρηση του δικαιώματος  να  έχουν ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη  όσοι αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ επαναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας με προχτεσινή εγκύκλιο.
 
 Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός του, δικαιούται παροχές του κλάδου Υγείας για ένα έτος από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον έχει εξοφλήσει τις εισφορές του ή τις έχει ρυθμίσει και τηρεί τους όρους της ρύθμισης.
 Δηλαδή, μετά από τον ένα χρόνο, ή αν δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στους όρους που βάζει η νομοθεσία, ο αυτοαπασχολούμενος είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστος, χωρίς δικαίωμα σε περίθαλψη και φάρμακα. 

Αποτέλεσμα αυτής της νομοθεσίας, που με τον πιο βάρβαρο τρόπο συνδέει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τις παροχές των εργαζομένων στα ταμεία, είναι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ να μη δικαιούνται στοιχειώδεις υπηρεσίες για την υγεία των ίδιων και της οικογένειάς τους. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 2012, από τους 774.000 ασφαλισμένους, οι 380.000 δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ακόμα, οι καθυστερημένες οφειλές έφτασαν το 2012 στα 5,9 δις ευρώ από 3 δις το 2011. Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα η κρατική επιχορήγηση από 1.315 εκατ. ευρώ το 2012 υποχώρησε στα 800 εκατ. το 2013 (-39,2%), επιδεινώνοντας κι άλλο τα οικονομικά του ΟΑΕΕ.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου έχουν καταληστέψει τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ, με αλλεπάλληλους νόμους τις τελευταίες δεκαετίες, όπως έχει γίνει και στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.

Έτσι, ενώ ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να διαθέτει 48,8 δις ευρώ αποθεματικά, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2008, τη συγκεκριμένη χρονιά είχε στα ταμεία του μόλις 588 εκατ. ευρώ!

Από τη στήλη   "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ"  του  Ριζοσπάστη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου