Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

"Η εργατική δύναμη είναι παραγωγός πλούτου και ποτέ κόστος. Τελεία και παύλα"

ΛΙΜΑΝΙ  ΠΕΙΡΑΙΑ
Έτοιμο για την πλήρη παράδοσή του στα μονοπώλια*
«Η εργασία όπως και η γη αποτελούν τη μοναδική πηγή πλούτου. Το ίδιο το κεφάλαιο δεν είναι τίποτα άλλο από συσσωρευμένο προϊόν της εργασίας...»

«Η μοναδική όμως αξία χρήσης, που όταν καταναλώνεται παράγει κέρδος, είναι η εργατική δύναμη». (Το Χρήμα ως Κέρδος)

Που σημαίνει ότι,  η εργατική δύναμη είναι 
παραγωγός πλούτου και ποτέ κόστος. Τελεία και παύλα.


Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν από το ΤΑΙΠΕΔ ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι, από τους έξι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ, θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. 

Ταυτόχρονα, χτες ανακοινώθηκαν από την κυβερνητική διοίκηση του ΟΛΠ τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού, τα οποία επί της ουσίας αποτελούν διαφήμιση προς τους επίδοξους μνηστήρες για τις δυνατότητες του λιμανιού. 

Παράλληλα, αποτυπώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καθώς αναφέρεται ότι «το μέσο κόστος εργασίας επί του κύκλου εργασιών μειώθηκε σε 46,4% έναντι 71% του 2009 και 52% του 2012», με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, το μέσο κόστος εργασίας «να είναι πλήρως ανταγωνιστικό με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών λιμανιών».

 

Υπενθυμίζεται ότι οι 6 μονοπωλιακοί όμιλοι που διεκδικούν το λιμάνι του Πειραιά είναι οι «APM Terminal», «Cosco», «Ports America Group Holdings», «Cartesian Capital Group», «International Container Terminal Services» και η «Utilico Emerging Markets Limited». 

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΛΠ, οι μονοπωλιακοί όμιλοι θα βάλουν στο χέρι το 8ο ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης. 


Μία τεράστια λιμενική υποδομή χτισμένη από το μόχθο του εργαζόμενου λαού, με σημαντική γεωστρατηγική θέση, όπου μόνο το 2013 διακινήθηκαν από και προς τα νησιά της χώρας κοντά 16 εκατομμύρια επιβάτες, με προβλήτες που μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε μεγέθους πλοίο. Χώρια το γεγονός ότι για τα κέρδη των μονοπωλίων βρίσκονται σε εξέλιξη και έργα, όπως η επέκταση του νοτίου λιμένα κρουαζιέρας ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, καταγράφηκε αύξηση των κερδών του ΟΛΠ κατά 30% σε σχέση με το 2012, καθώς τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 11.824.617 ευρώ έναντι 9.098.886 του 2012. 


Στα κέρδη συμπεριλαμβάνεται η δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 35% και συνολικά το χτύπημα των εργασιακών τους δικαιωμάτων. 

Μάλιστα, ειδικά για το «χτύπημα» στους εργαζόμενους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτης, σε σχετική του δήλωση ανέφερε: «Σημειώνεται ότι βάση του Ν.4172/2013 καταργήθηκαν όλα τα ιστορικά προνόμια του ΟΛΠ με τα οποία είχε εξοπλισθεί από το 1950 και, επομένως, τα οικονομικά στοιχεία του 2013 αφορούν έναν πλήρως ανταγωνιστικό ΟΛΠ». 

Ο νόμος και τα «ιστορικά προνόμια» αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι του Οργανισμού.

*Από τη στήλη  "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" του Ριζοσπάστη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου