Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην ανατολική Ουκρανία

Ουκρανία:  Εν  μέσω  της  αιματηρής  καταστολής τα 
κρίσιμα δημοψηφίσματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ 


Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην ανατολική Ουκρανία για τα δύο δημοψηφίσματα που διεξάγονται σήμερα από τους εξεγερμένους κατοίκους του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που αντιτίθενται στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία τον περασμένο Φλεβάρη κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία, με τη βοήθεια φασιστικών-ναζιστικών ομάδων και τη στήριξη από ΗΠΑ-ΕΕ.

Στα ψηφοδέλτια αναγράφεται μόνο η ερώτηση «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» ή «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λούγκανσκ», ενώ δεν υπάρχει επιλογή για ένωση με τη Ρωσία, όπως στην Κριμαία. Τα εκλογικά τμήματα σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις των δύο περιοχών θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).


Συνεχίζεται η αιματηρή καταστολή 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή, λίγες ώρες προτού να ανοίξουν οι κάλπες, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις την πόλη του Σλαβιάνσκ, που ανήκει στην επαρχία του Ντονέτσκ και βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ένοπλων ομάδων λαϊκής αυτοάμυνας. 

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου επί μία ώρα ακούγονταν πυρά από αυτόματα όπλα από την περιφέρεια αλλά και από το κέντρο της πόλης. Λίγο νωρίτερα είχαν σημειωθεί συγκρούσεις στην Αντριίφκα, στη «γραμμή του μετώπου» στη νότια είσοδο του Σλαβιάνσκ το οποίο είναι περικυκλωμένο από τις δυνάμεις του Κιέβου που από τις 2 Μάη έχουν ξεκινήσει μια αιματηρή επιχείρηση εναντίον των κατοίκων της πόλης.

 

Εκδηλώσεις για τα θύματα της σφαγής στην Οδησσό

Στην Οδησσό πλήθος κόσμου συμμετείχε το Σάββατο στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής στο δημαρχιακό μέγαρο, την περασμένη εβδομάδα. 

Τουλάχιστον 50 επιβεβαιωμένα θύματα (οι διαδηλωτές μιλούν για περισσότερα από 100) δολοφονήθηκαν από έναν όχλο αποτελούμενο από νεοναζί, χούλιγκαν και μυστικών πρακτόρων που επιστράτευσε η αντιδραστική εξουσία του Κιέβου.

Η πόλη της Οδησσού, παρότι δεν βρίσκεται στις ανατολικές περιοχές διατηρεί ακόμη έντονα τα βιώματα της σοβιετικής περιόδου και του αντιφασιστικού αγώνα, κάτι που αποτυπωνόταν χθες και στην έντονη παρουσία σοβιετικών συμβόλων, σημαιών με σφυροδρέπανα πορτρέτων του Λένιν και του Στάλιν, που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου