Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Συνεχίζονται οι μάχες στη Νοτιοανατολική Ουκρανία Ρωσόφωνοι ανακατέλαβαν το Δημαρχείο της Μαριούπολης

Ρωσόφωνοι ανακατέλαβαν το απόγευμα της Τετάρτης το Δημαρχείο της Μαριούπολης, στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, λίγες ώρες αφού είχαν απωθηθεί από τις ουκρανικές αρχές ασφαλείας.


Οι δυνάμεις της πραξικοπηματικής ηγεσίας του Κιέβου ύψωσαν τη σημαία της Ουκρανίας στο κτίριο, ωστόσο στη συνέχεια αποχώρησαν, επιτρέποντας στους ρωσόφωνους ενόπλους, οι οποίοι το είχαν καταλάβει για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, να το ανακαταλάβουν.

Ήδη στο κτίριο κυματίζει και πάλι η σημαία της 
αυτοαποκαλούμενης  «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε εξάλλου ότι από την αρχή της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί τις επιχειρήσεις της εναντίον των ρωσόφωνων στα ανατολικά, έχουν χάσει τη ζωή τους 14 Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ έχουν τραυματιστεί 66.

Πληροφορίες για αιματηρές συγκρούσεις έρχονται εκ νέου και από το Σλαβιάνσκ, επίσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κρατείται και ο «υπουργός Άμυνας» της αποσχιστικής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ιγκόρ Κακιτζιάνοφ.
Σε νέες διαπραγματεύσεις καλεί η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή στη διεξαγωγή περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ώστε να αποκλιμακωθεί η ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. «Αυτό που κάνουμε είναι να κρατάμε ανοιχτό το δρόμο των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου. Είμαστε ακόμη ανοιχτοί στο ενδεχόμενο μιας δεύτερης συνόδου στη Γενεύη. Είμαστε ανοιχτοί στην ιδέα και θα εργαστούμε με τους συνεργάτες μας για την πιθανότητα», δήλωσε ο Χ. Ρομπάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Γερμανία, εξάλλου, εμπλέκεται επίσης στις διεθνείς προσπάθειες να αποτραπεί μια κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία μέσω μιας συνέχειας της συνόδου της Γενεύης που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, όπως επισήμανε εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. «Πρόκειται πραγματικά για το βαθμό στον οποίο θα μπορούσε να υπάρξει μια συνέχεια στη Γενεύη. Μια συνέχεια στη Γενεύη σημαίνει ότι θα μπορούσαμε πιθανόν να διοργανώσουμε μια νέα τετραμερή συνάντηση. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται έντονες συσκέψεις και ευαίσθητες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, όταν ρωτήθηκε για τη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές εναντίον των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία, ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία του.

Ουκρανία: Νέες απειλές από ΗΠΑ - Για μόνιμο στρατό 
στην Ανατολική Ευρώπη κάνει λόγο το ΝΑΤΟ  (ΕΔΩ)

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου