Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Αντίπαλος των λαών η ΕΕ και τα κόμματά της

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ»
«Πρωτοβουλία»: Ουσιαστική συζήτηση για την 
ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης στην Ευρώπη


Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η πρώτη συνεδρίαση της 9μελούς Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων» για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους.

Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση και αποφασίστηκαν κοινές δράσεις, ενώ ανάμεσα σ’ άλλα συμφωνήθηκε η έκδοση και το περιεχόμενο της Διακήρυξης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης για τις Ευρωεκλογές. 

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθούν κοινές εκδηλώσεις της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις μπροστά στις Ευρωεκλογές.

Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα εξής 9 κόμματα - μέλη της Γραμματείας: Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας και Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. Η συνεδρίαση ήταν ανοικτή προς όλα τα κόμματα (29 μαζί με το ΚΚΕ) που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία» και συμμετείχαν σ’ αυτήν εκτός από τα 9 μέλη της Γραμματείας της η Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης.

Αντίπαλος των λαών η ΕΕ και τα κόμματά της

Εισηγητικά ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ», που συγκροτήθηκε τον Οκτώβρη του 2013, τόνισε ότι εκφράζει «την αναγκαιότητα ενίσχυσης της συλλογικής, συντονισμένης δράσης των ΚΚ στην Ευρώπη για την ανάδειξη πολιτικών ζητημάτων και την ενημέρωση των εργαζομένων, την ισχυροποίηση του μετώπου κατά της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων που ακολουθούν τον ευρωμονόδρομο και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. 

Η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ" είναι στην υπηρεσία της πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των γυναικών και της νεολαίας των λαϊκών οικογενειών».

Αμέσως μετά, ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ», τις έως τώρα τοποθετήσεις της σε σοβαρά ζητήματα για τους λαούς. Κλείνοντας την εισηγητική ομιλία του, αναφέρθηκε στον εμπλουτισμό του σχεδιασμού της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» για τις επόμενες παρεμβάσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Αγαπητοί σύντροφοι, συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στις πολιτικές μάχες που δίνουν τα κόμματά μας αυτή και την επόμενη περίοδο, με ιδιαίτερη επιμονή στη μάχη των Ευρωεκλογών, τον ερχόμενο Μάη. Η κοινή διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές θα είναι χρήσιμο εργαλείο στην πάλη μας.

Η ΕΕ, η διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση που εκφράζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, είναι αντίπαλος των λαών. Η πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου υπονομεύει, εχθρεύεται τα λαϊκά συμφέροντα.

Η ενίσχυση των ΚΚ μέσα στην καθημερινή πάλη, στις Ευρωεκλογές και στις άλλες πολιτικές μάχες είναι προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας. Γιατί τα ΚΚ που καταδικάζουν την ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία και το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στη σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τις αντιλαϊκές πολιτικές.
 
Να δώσουν δύναμη στην ανάπτυξη της εργατικής, λαϊκής πάλης, να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, που είναι ο μόνος δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των λαών της Ευρώπης».

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκαν στην ανάγκη συντονισμού των ΚΚ από την Ευρώπη, στο σταθερό μέτωπο ενάντια στην ΕΕ, στην πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό και τις διώξεις αγωνιστών. 

Τονίστηκε η σημασία της συνέχισης της προσπάθειας 
για την αποκάλυψη του ρόλου των «Ευρωκομμάτων».

Επίσης στη συνάντηση εγκρίθηκαν ψηφίσματα ενάντια σε ένα νέο αντικομμουνιστικό νόμο που προωθεί το αστικό κράτος στη Γεωργία, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία όπου ο λαός βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στα τμήματα της αστικής τάξης που συγκρούονται και με την εμπλοκή ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, καθώς και για την τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι.

Ακόμη, η Γραμματεία αποφάσισε την πραγματοποίηση διαγωνισμού για τη δημιουργία αφίσας με θέμα: «Η πάλη των λαών της Ευρώπης ενάντια στην ΕΕ και τις διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις». Τέλος, συζητήθηκε η λειτουργία και ο εμπλουτισμός της ιστοσελίδας της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» που βρίσκεται στη διεύθυνση http://initiative-cwpe.org/

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου