Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Κεφαλονιά: Σεισμός 5,9 Ρίχτερ


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Κεφαλονιάς, σύμφωνα 
με τον δήμαρχο - Κλειστά αύριο τα σχολεία* (συνεχής ενημέρωση)


Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:55 βορειοδυτικά του Ληξουρίου στην Κεφαλονιά, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε σπίτια και υποδομές. Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί, επίσης μεγάλου μεγέθους που έφτασαν μέχρι τα 4,4 Ρίχτερ και συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα, ενώ ταρακουνήθηκαν για τα καλά τόσο το Αργοστόλι, οι νότιες περιοχές του νησιού, καθώς και πολλές περιοχές στη βορειοδυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πιο σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στην περιοχή της Παλικής (14 χωριά) με πολλές εσωτερικές ζημιές σε σπίτια, ενώ υπάρχουν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η παθολογική και η χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου. Ασθενείς και προσωπικό μεταφέρθηκαν στο παλιό κτίριο του νοσοκομείου που είναι ξύλινο. Ακόμα, εκκενώθηκε το Γηροκομείο Αργοστολίου, και οι 15 ηλικιωμένοι που βρίσκονταν εκεί μεταφέρθηκαν ορισμένοι στο νοσοκομείο Ληξουρίου και στο εσωτερικό της εκκλησίας που βρίσκεται στον περίβολο του Γηροκομείου.

Πολλές περιοχές στο Αργοστόλι δεν έχουν ρεύμα και γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης από συνεργεία της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, ο δήμος Κεφαλονιάς κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τη Δευτέρα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εντόπιζαν στα εξαιρετικά αρνητικά στοιχεία αυτού του σεισμού το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε στη στεριά, κάτι που έχει συμβάλει τα μέγιστα στις ζημιές. Αναφορές από το Αργοστόλι μιλούσαν για μικρές ζημιές κατά κύριο λόγο σε καταστήματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο του υπουργείου Εσωτερικών μεταβαίνει στο νησί. Ευρεία σύσκεψη με παράγοντες της περιφέρειας, του δήμου και των τοπικών αρχών έγινε το απόγευμα της Κυριακής στο κτίριο του ΤΕΙ του Ληξουρίου.

Σταύρος Τάσσος στον «902.gr»: Ψυχραιμία και 
επιφυλακή μετά το σεισμό στην Κεφαλονιά (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου