Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

«Να γιατί μπροστά και στις ευρωεκλογές χρειάζεται να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ...»

Αντεργατικό οπλοστάσιο της ΕΕ και στη Σκανδιναβία!*


Σύντομα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση σχετικά με το κατά πόσο οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στη Φινλανδία, που περιέχουν κάποιους περιορισμούς σχετικά με την πρόσληψη εργαζομένων από τα καλούμενα γραφεία ενοικίασης προσωπικού, έρχονται σε αντίθεση με την οδηγία της ΕΕ που αφορά στο θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, στη Φινλανδία, η πολυεθνική «Shell Aviation», παραβιάζοντας τις Συλλογικές Συμβάσεις εδώ και κάποια χρόνια, νοικιάζει προσωπικό από δουλεμπορικά γραφεία. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές έφερε το θέμα στο εργατοδικείο υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Συλλογική Σύμβαση, ενώ ο Σύλλογος Φινλανδών Εργοδοτών στηρίζει με τα νομικά επιτελεία του την πολυεθνική «Shell». 

To εργατοδικείο, αποφεύγοντας να πάρει την ευθύνη επάνω του ή θέλοντας να δώσει μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα, παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, του οποίου η απόφαση θα είναι δεσμευτική και για τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Με δεδομένη την πείρα από παρόμοιες δίκες που αφορούν στα συμφέροντα των εργοδοτών σε ευρωπαϊκή κλίμακα και κατέληξαν σ' αυτό το ταξικό δικαστήριο, το αποτέλεσμα μάλλον είναι εκ των προτέρων γνωστό.

Η συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ έχει στόχο την άρση κάθε εμποδίου στις χώρες - μέλη της ΕΕ για την ελεύθερη πρόσληψη εργατικού δυναμικού από τα γραφεία ενοικίασης, που είναι γνωστό ότι παίζουν τον σύγχρονο ρόλο των δουλεμπόρων. 

Ο ρόλος τους είναι να προωθούν εργαζόμενους σε ενδιαφερόμενους εργοδότες, χωρίς αυτοί να υποχρεώνονται ή να έχουν δεσμεύσεις απέναντι στον εργαζόμενο που «νοικιάζουν», εφόσον αυτός θεωρείται υπάλληλος της ...«ενοικιάστριας» εταιρείας. Εκτός αυτού τα γραφεία αυτά πληρώνουν τους εργαζόμενους με κατώτατους μισθούς παραβλέποντας τις Συλλογικές Συμβάσεις. 

Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα όταν 
πρόκειται για εργαζόμενους από άλλες χώρες.

Οι εργοδότες μπορούν να απολύουν ανέξοδα, να μην πληρώνουν υπερωρίες, ασφαλιστικά και άλλες υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Δηλαδή, δίνεται νόμιμα το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν εργαζόμενους χωρίς να θεωρούνται δικοί τους υπάλληλοι.

Στη Γενική Συλλογική Σύμβαση που ισχύει στη Φινλανδία, υπάρχουν μία σειρά παράγραφοι που βάζουν εμπόδια στην πρόσληψη εργαζομένων από αυτά τα γραφεία. Επιτρέπεται μόνο σε περιόδους αιχμής ή όταν πρόκειται για εξειδικευμένες δουλειές περιορισμένου χρόνου, για τις οποίες δεν υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό. Παρόμοια ισχύουν και στη Νορβηγία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλείται να πάρει θέση στο κατά πόσο η οδηγία της ΕΕ υπερισχύει σ' αυτά που ισχύουν σε μια χώρα - μέλος και κατά πόσο οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προσαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων με βάση την οδηγία αυτή.

Ήδη στη Δανία η λεγόμενη «κόκκινη» κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών, με την ανοχή κι ενίοτε στήριξη των κοκκινοπράσινων του ΚΕΑ, έχει φροντίσει για τα παραπάνω και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός ενοικιαζόμενων εργατών αυξάνεται με 10% κάθε χρόνο. Σε μεγάλες εταιρείες, όπως η «Siemens» και η «Danfoss», ο αριθμός ενοικιαζόμενων εργατών ξεπερνάει το 20%. Και αυτό έχει ως συνέπεια το σπάσιμο των Συλλογικών Συμβάσεων και την πίεση των υπόλοιπων εργαζομένων από τη μεριά της εργοδοσίας με την απειλή της αντικατάστασής τους.


Από τις παραπάνω εξελίξεις οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα για τον αντιλαϊκό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αντεργατικών μηχανισμών της, που μοναδικό στόχο έχουν την αφαίρεση κάθε εργατικής κατάκτησης. 

Ακόμα να καταλάβουν το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που κάνει το παν ώστε οι εργαζόμενοι να μην οργανώσουν την πάλη τους στη γραμμή της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και εναποθέτει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης στην κρίση των εκάστοτε αστικών δικαστηρίων, των οποίων τις εκ των προτέρων γνωστές αντεργατικές αποφάσεις και αποδέχεται. 

Μπορούν ακόμα να δουν ξεκάθαρα την υποκρισία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν το θράσος να υπόσχονται ότι αυτοί μέσα στην ΕΕ θα εξασφαλίσουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες. 

Η πείρα των «ομοίων τους», και μάλιστα σε χώρες όπως οι 
σκανδιναβικές που ορισμένες είναι εκτός Ευρωζώνης, τους διαψεύδει.

Με κάτι τέτοια παραδείγματα αποκαλύπτεται η αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα πολυ-προβαλλόμενα παραδείγματα «ευημερίας» χωρών της ΕΕ που επικαλούνται κατά καιρούς η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και κάθε κόμμα του ευρωμονόδρομου, συμπεριλαμβανομένης και της Χρυσής Αυγής.

Να γιατί μπροστά και στις ευρωεκλογές χρειάζεται να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ, που έγκαιρα αποκάλυψε την ΕΕ, τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της και τις αντεργατικές στοχεύσεις της. Να ενισχύσει στο κίνημα, στην ευρωκάλπη, στις περιφέρειες, στους δήμους τη δύναμη που παλεύει για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία.

*Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου