Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Πτήση μαχητικού αεροσκάφους με εξαρτήματα τυπωμένα σε 3D εκτυπωτή.

Eπιτυχημένη δοκιμαστική πτήση μαχητικού 
αεροσκάφους τύπου «Tornado»*Την επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση μαχητικού αεροσκάφους τύπου «Tornado» με μεταλλικά εξαρτήματα τυπωμένα σε 3D (τρισδιάστατο) εκτυπωτή, ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία άμυνας και αεροδιαστημικής «BAE Systems».

Σύμφωνα με την εταιρεία, η δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβρη, στο αεροδρόμιο Ουόρον στη Βορειοδυτική Αγγλία.

Τα τμήματα του αεροπλάνου που τυπώθηκαν σε 3D εκτυπωτή, αντί να κατασκευαστούν με τον παραδοσιακό τρόπο, ήταν ένα προστατευτικό κάλυμμα για το πιλοτήριο, ένα τμήμα του συστήματος εισαγωγής αέρα και ένα μέρος στο σύστημα προσγείωσης, σύμφωνα με την ομάδα αεροναυπηγικής της «BAE Systems».

Οι 3D εκτυπωτές επιτρέπουν την κατασκευή ενός αντικειμένου, προσθέτοντας στη σειρά στρώματα υλικού βάσει ενός αριθμητικού μοντέλου σε τρεις διαστάσεις. Τον περασμένο Αύγουστο η NASA εκτόξευσε πύραυλο του οποίου το ακροφύσιο του κινητήρα είχε τυπωθεί σε 3D εκτυπωτή.

Σύμφωνα με τη «BAE Systems», η χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών θα μπορούσε να επιτρέψει την εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων λιρών κάθε χρόνο στον τομέα της αεροναυπηγικής. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ορισμένα από τα εξαρτήματα που βγήκαν από τους τρισδιάστατους εκτυπωτές για το αεροσκάφος που πραγματοποίησε τη δοκιμαστική πτήση -σε μια βάση της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας στην Ανατολική Αγγλία- κοστίζουν λιγότερο από 120 ευρώ. 

Σύμφωνα με τον Μάικ Μάρεϊ, μηχανικό στη «BAE Systems», η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να εξοπλίσει «πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα».

Σε κάθε περίπτωση, το παράδειγμα των 3D εκτυπωτών επιβεβαιώνει τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγει η εξέλιξη της τεχνολογίας για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, στο βαθμό βέβαια που όλα αυτά τα εξελιγμένα μέσα παραγωγής είναι κοινωνική ιδιοκτησία και όχι ιδιοκτησία καπιταλιστικών μονοπωλίων, υποταγμένα στις ανάγκες κερδοφορίας τους.
  
"Τρισδιάστατη Εκτύπωση", 
μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου