Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Το ερώτημα είναι: Ανάπτυξη και Τουρισμός για ποιόν;

«Φάκελος   Τουρισμός»:  Συνθήκες  άγριας 
εκμετάλλευσης στα ξενοδοχεία της Αθήνας 


Πληρότητα 100% παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία της Αθήνας, για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, αλλά για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της εκμετάλλευσης που υφίστανται και όχι σε βελτίωση της θέσης τους.

Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο  Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), προκύπτει ότι στην Αθήνα οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 30,4% τον Μάιο, ενώ για το πεντάμηνο η αύξηση αγγίζει ποσοστό 34,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013. Με βάση τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, φέτος η Αθήνα θα δεχθεί 750.000 επιπλέον αφίξεις.


Μιλώντας στο 902.gr o Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής δήλωσε ότι από αυτή την εξέλιξη κερδισμένοι είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν αθλιότερες εργασιακές σχέσεις, μισθούς πείνας και απληρωσιά. Eπίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει το συνδικάτο και οι ταξικές δυνάμεις για να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους του κλάδου.

Ο Κώστας Παστός, μέλος του Δ.Σ. του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων στο Hilton σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι δουλεύουν μέσω δουλεμπορικών γραφείων, ακόμα και με συμβάσεις μιας ημέρας (δείτε εδώ το video).

H Αντιγόνη Μαυρομάτη, ταμίας του συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής αναφέρθηκε στην άγρια εκμετάλλευση που υφίστανται οι νέοι εργαζόμενοι και στην αξιοποίηση τους από τους εργοδότες για να συμπιέσουν όλους τους μισθούς (δείτε εδώ το video).

O Αλέκος Περράκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι η κατάσταση που βιώνουν οι μάγειρες δεν έχει καμία σχέση με όσα παρουσιάζονται από τις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής (δείτε εδώ το video). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου