Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

...το θέμα του ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Επιχείρησης, αλλά όλο το λαό, όλο το εργατικό κίνημα.

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ*
 


ΠΑΜΕ: Συναγερμός για τη ΔΕΗ και την 
απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας 
 
Σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης απέναντι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και συνολικά εναντίον της απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας πραγματοποίησε την Τετάρτη 2 Ιούλη το απόγευμα η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. 

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν μαζικά συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους αποφασίστηκε η συμμετοχή των ταξικών δυνάμεων στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΔΕΗ, την Πέμπτη 3 Ιούλη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα, με προσυγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην συμβολή των οδών Χαλκοκονδύλη και Γ' Σεπτεμβρίου. 

Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ρίχνονται από την πρώτη στιγμή στις κατά τόπους απεργιακές περιφρουρήσεις, καλώντας το λαό σε αλληλεγγύη και συμπαράσταση. 

Τόσο εισηγητικά όσο και στις τοποθετήσεις, αναδείχτηκε η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε η κατεύθυνση της πάλης ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ να μη δένεται με τη γραμμή και τη στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι το θέμα του ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Επιχείρησης, αλλά όλο το λαό, όλο το εργατικό κίνημα. 

Επιβάλλεται να ενισχυθεί η δράση στους χώρους δουλειάς για την αποτροπή του ν/σ, αλλά κυρίως να ενισχυθεί η πάλη του λαού συνολικά κατά της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής  ενέργειας στο πλαίσιο της ΕΕ και των απαιτήσεων του κεφαλαίου.

Στην εισηγητική τοποθέτηση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο Ηλίας Σταμέλος ανέλυσε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», σε σύνδεση με τους προηγούμενους νόμους που προωθούν το πλαίσιο της απελευθέρωσης στην Ελλάδα, με βάση τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της ΕΕ. (video ΕΔΩ)

Όπως είπε, στο πλαίσιο αυτής της απελευθέρωσης, εκτός από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τα μονοπώλια έχουν κατασκευάσει εφτά μονάδες παραγωγής με φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 2.400 MW, φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2.000 MW και αιολικά συνολικής ισχύος 950 MW. Εκτενή αναφορά έκανε το στέλεχος του ΠΑΜΕ στις επιπτώσεις που έχει για τους εργαζομένους και το λαό η πολιτική της απελευθέρωσης.

Σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι κατανοητό ότι η επίτευξη του κέρδους που ικανοποιεί τα μονοπώλια γίνεται βασικά με δύο τρόπους, μέσα από τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την αύξηση της τιμής του προϊόντος. 

Για τα λαϊκά στρώματα έχουμε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή της KWH πάνω από 80%, τεράστιες αυξήσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, κυρίως για να επιδοτούνται οι ιδιώτες επενδυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι αυξήσεις αυτές θα συνεχιστούν και ήδη έχει αποφασιστεί να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος μέχρι 800 KWH, που πλήττει κυρίως τα φτωχά νοικοκυριά, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης της ΕΕ κανένα τιμολόγιο να μην είναι κάτω του κόστους. Θ' ακολουθήσουν τα αγροτικά τιμολόγια.

Για τους εργαζομένους του κλάδου έχουμε σταδιακή μείωση του μόνιμου προσωπικού, από 36.000 σε 18.500 στον όμιλο. Έχουν αυξηθεί οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, εργολαβικοί, νοικιασμένοι. Ταυτόχρονα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων που δουλεύει στα νέα εργοστάσια που φτιάχτηκαν και στις ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας. Οι μισθοί μειώθηκαν πάνω από 40%, εντατικοποιείται η δουλειά, αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα».

Ο Ηλίας Σταμέλος αναφέρθηκε στις ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας που στήριξε τη στρατηγική της απελευθέρωσης και σημείωσε ότι αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή στο κίνημα που πρέπει να πάρουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι.

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός «σε κάθε φάση προέβαλε διαφορετικά επιχειρήματα, πάντα στην ίδια λογική της ανταγωνιστικότητας, ότι μπορεί στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας να υπάρξει διαχείριση που να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τις λαϊκές ανάγκες και την κερδοφορία των μονοπωλίων. Αυτό κάνει και σήμερα. Δεν είναι ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση - απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, αλλά λέει ότι η απελευθέρωση έχει προχωρήσει και δεν απαιτείται η πώληση της ΔΕΗ», είπε μεταξύ άλλων.

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου