Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Κυβέρνηση: Προαναγγέλλει διαρκείς ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Με το πρόσχημα της βιωσιμότητας του συστήματος


«Τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού πρέπει να τη δουλεύουμε  συνεχώς». 

Με αυτήν τη φράση - κλειδί ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου προανήγγειλε ότι οι παρεμβάσεις - ανατροπές στο Ασφαλιστικό θα είναι διαρκείς στο όνομα της «βιωσιμότητας» του συστήματος. 

Αυτό σε απλή γλώσσα  σημαίνει νέες μειώσεις στις συντάξεις, 
αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση παροχών κλπ.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Ant1, τη Δευτέρα 21 Ιούλη, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ήδη ο νόμος 3863 ρυθμίζει και προβλέπει όλη τη μεταβατική περίοδο με το καθεστώς των συνταξιοδοτήσεων με σκοπό τα όρια ηλικίας ενιαία να κινούνται από τα 62 έως τα 67 έτη. 

Για το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ο Βασίλης Κεγκέρογλου επανέλαβε ότι είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στο 7% του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 700.000 με 800.000 χιλιάδες άτομα που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας. 

Το πρόγραμμα αυτό έχει τρεις πυλώνες που αφορούν στην οικονομική ενίσχυση, την ένταξη σε προγράμματα και δράσεις υπηρεσιών και προϊόντων και επανένταξη στην αγορά εργασίας για όσους μπορούν να επανενταχθούν. 

Στην ουσία, πρόσθεσε ο υφυπουργός, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι το «συμπλήρωμα» του πραγματικού εισοδήματος μέχρι να φτάσουμε στο «κατώφλι» του ορίου φτώχειας, που καθορίζεται στα 4.800 ευρώ το χρόνο. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα «συνυπολογίζονται» και άλλα εισοδήματα, επιδόματα κλπ., τονίζοντας πως «όλοι θα κρίνονται σε πραγματικό χρόνο με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους». 

Πάντως, από τις απαντήσεις που έδωσε σε παραδείγματα, περιπτώσεις και κριτήρια χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, προκύπτει ότι αυτό θα λειτουργήσει ως μηχανισμός συνολικών περικοπών εισοδημάτων και επιδομάτων και μοιράσματος της φτώχειας σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου έφερε ως παράδειγμα ένα ζευγάρι δυο μακροχρόνια ανέργων που λαμβάνει 400 ευρώ μηνιαίο επίδομα (200+200 ευρώ), το οποίο δεν θα λάβει το εγγυημένο εισόδημα. 

Επίσης, σε άλλο παράδειγμα είπε πως μια τετραμελής οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά θα λαμβάνει τα 400 ευρώ, αλλά στη λογική της μείωσης θα «συνυπολογίζεται» το επίδομα των 80 ευρώ για τα δυο ανήλικα παιδιά που λαμβάνουν από τον ΟΓΑ. Επί της ουσίας, τα 80 ευρώ θα καρατομούνται, αφού έτσι ξεπερνιέται το πλαφόν των 400 ευρώ.

Αυτό από το οποίο θα προέλθει η μεγάλη καρατόμηση - ξεσκαρτάρισμα των δικαιούχων θα είναι το καθεστώς των περιουσιακών κριτηρίων, όπως ακίνητα, σπίτια με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και το όριο που θέτει η εφορία. 

Ο υφυπουργός έθεσε το όριο στα 90.000 - 100.000 ευρώ ανά άτομο με βάση τις αντικειμενικές αξίες ενός ακινήτου, οι οποίες ωστόσο στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ χαμηλότερες  από τις τρέχουσες στην αγορά. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι ανέργων με ένα σπίτι αντικειμενικής αξίας 220.000 ευρώ δεν θα δικαιούται να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου