Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία για τη συντριβή του Μπόινγκ ρίχνουν οι ΗΠΑ



Νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, με αιχμή τη συντριβή του αεροπλάνου των Μαλαισιανών αερογραμμών, συνεχίζουν να ρίχνουν οι ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι ελάχιστα στοιχεία έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, επέμεινε στο σενάριο της κατάρριψης από τους Ρωσόφωνους, με τη συνδρομή της Ρωσίας.

Είπε μεταξύ άλλων: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το αεροσκάφος της "Malaysia Airlines" καταρρίφθηκε από πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από το έδαφος. Εκτοξεύθηκε από περιοχή η οποία ελέγχεται από αυτονομιστές και από μία περιοχή όπου οι ίδιοι οι Ουκρανοί δεν έκαναν χρήση, εκείνη τη χρονική περίοδο, αντιαεροπορικών όπλων. Για το λόγο αυτόν έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Βλ. Πούτιν και οι Ρώσοι είναι υπαίτιοι για αυτή την τραγωδία».

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε την Παρασκευή με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται γύρω από το δυστύχημα, όπως αναφέρει ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι φέρουν μέρος της ευθύνης για την κρίση στην Ουκρανία, με τη στήριξη τους στην κυβέρνηση του Κιέβου.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ωθούν το Κίεβο προς την ισχυρή καταστολή του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας. Ένα είναι το συμπέρασμα: Η κυβέρνηση Ομπάμα φέρει μέρος της ευθύνης τόσο για την εσωτερική σύγκρουση στην Ουκρανία όσο και για τις σοβαρές επιπτώσεις της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Από κοντά και η Βρετανία, κατηγόρησε τη Ρωσία για ψευδείς ισχυρισμούς αναφορικά με τα αίτια συντριβής του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών και είπε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» αυτό να καταρρίφθηκε από πύραυλο με τον οποίο η Μόσχα είχε προμηθεύσει τους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν την περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του το «Φόρεϊν Όφις» αναφέρει ότι η Ρωσία έχει προβεί σε μία σειρά από αντιφατικούς ισχυρισμούς και διαψεύσεις σχετικά με τη συντριβή του αεροπλάνου.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι η Βρετανία διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αυτονομιστές σχεδίαζαν να διασκορπίσουν τμήματα άλλων αεροσκαφών στον τόπο της συντριβής του Μπόινγκ, ώστε να αποπροσανατολίσουν τους εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ «συζήτησαν για την ανάγκη διασφάλισης των κατάλληλων συνθηκών ώστε να εργαστούν με ασφάλεια οι εμπειρογνώμονες της διεθνούς ομάδας στον τόπο της συντριβής του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία». 

Τουλάχιστον 27 Αυστραλοί επέβαιναν στο συγκεκριμένο αεροπλάνο.

Ενδεικτικό, τέλος των αντιθέσεων που αναζωπύρωσε η συντριβή του αεροπλάνου, είναι το άρθρο του πρωθυπουργού του Καναδά Στίβεν Χάρπερ στην εφημερίδα «Globe and Mail», όπου εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος τη Ρωσία να επιστρέφει στην Ομάδα των Επτά πιο Ανεπτυγμένων Χωρών (G7), δεδομένης της στάσης της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία εντάχθηκε επισήμως στην G7 το 1998 όταν η Ομάδα μετονομάστηκε σε G8. Τον Μάρτη, τα μέλη της ψήφισαν υπέρ της αναστολής της συμμετοχής της Μόσχας στην ομάδα εξαιτίας της κρίσης στην Κριμαία.

«Στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη του Ντονέτσκ» (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου