Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Δεν είναι τυχαίο...

Ιαπωνία: Την αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος 
από  αμυντικό  σε  επιθετικό  αποφάσισε  η  Βουλή


Την αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος της Ιαπωνίας ενέκριναν οι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού το πρωί της Τρίτης, κορυφώνοντας τις ενέργειες της ιαπωνικής κυβέρνησης να αναδείξει την Ιαπωνία σε σημαντικό παράγοντα και στο στρατιωτικό επίπεδο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσει καλύτερες θέσεις στην άρχουσα τάξη της Ιαπωνίας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Τη Δευτέρα χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Τόκιο για την αναθεώρηση, καθώς θεωρούν ότι αυτή συνεπάγεται απομάκρυνση από την πολιτική ειρήνης που η χώρα είχε υιοθετήσει επί δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε ζητήσει την αλλαγή ερμηνείας του ισχύοντος συντάγματος αναφορικά με τη στρατιωτική πολιτική της χώρας. Σύμφωνα με το παρόν σύνταγμα, η Ιαπωνία απαγορεύεται να χρησιμοποιεί βία για την επίλυση διαφορών, εκτός αν πρόκειται για αυτοάμυνα. Όμως, η νέα ερμηνεία του συντάγματος, που αναμένεται να εγκριθεί, θα επιτρέπει συλλογική αυτοάμυνα και τη χρήση βίας για την υπεράσπιση των συμμάχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμυντικό στρατιωτικό δόγμα είχε επιβληθεί από τις ΗΠΑ μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Παρ' όλα αυτά, ο Μπαράκ Ομπάμα, με επανειλημμένες δηλώσεις του, έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής του, στο όνομα των αναδυόμενων κινδύνων στην περιοχή.

232,4 δισ. δολάρια για εξοπλισμούς

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε έχει εγκρίνει τη νέα «εθνική πολιτική ασφαλείας», ανακοινώνοντας την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά τουλάχιστον 2,6% μέσα στην επόμενη πενταετία, αναγγέλλοντας την αγορά νέων υπερσύγχρονων μαχητικών, αλλά και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αποβατικών σκαφών και μεταγωγικών του στρατού.

Στο πενταετές πλάνο εξοπλιστικών δαπανών η κυβέρνηση Άμπε σχεδιάζει να ανεβάσει τις αμυντικές δαπάνες περίπου στα 23,97 τρισεκατομμύρια γεν (232,4 δισ. δολάρια) μέχρι το 2019 από 23,37 τρισ. που ήταν την προηγούμενη πενταετία. 

Επιπλέον το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας επιδιώκει αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% από τον ερχόμενο Απρίλη, γεγονός που θεωρείται η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 22 ετών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου