Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Την ισραηλινή θηριωδία στη Γάζα καταγγέλλει η Παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα



Στην τελευταία επικίνδυνη κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας στα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία της Παλαιστίνης την Τετάρτη, ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι, παρουσία του Τυνήσιου πρεσβευτή Ταρέκ Σαάντι, που συμμετείχε με την ιδιότητα του πρύτανη του αραβικού διπλωματικού σώματος στην Ελλάδα.

Ο Τυνήσιος πρέσβης, παίρνοντας αρχικά το λόγο, χαρακτήρισε «πρόκληση» τη σημερινή ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας τη «δύσκολη και πικρή» σημερινή κατάσταση για τον παλαιστινιακό λαό. 

Όπως είπε, «η Τυνησία παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις και καταγγέλλει την επιθετικότητα του Ισραήλ, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξή της στον παλαιστινιακό λαό», και καλεί τη διεθνή κοινότητα «να λάβει δραστικά μέτρα και να σταματήσουν οι θηριωδίες του Ισραήλ».

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης κατήγγειλε ότι σήμερα στα Παλαιστινιακά Εδάφη παραβιάζεται «κάθε έννοια πολιτισμού από τις δυνάμεις του Ισραήλ».  

Σημείωσε ότι η παλαιστινιακή πλευρά επιθυμεί την ειρήνη, «όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να την πετύχουμε, παραδίδοντας τα όπλα και προδίδοντας τις θέσεις μας στο όνομα τής». Όπως τόνισε, στο όνομα της ειρήνης, τα Παλαιστινιακά Εδάφη έχουν μειωθεί πλέον σήμερα στο 22% αυτών που ήταν στο χάρτη μέχρι το 1947...

Σε επόμενο σημείο ανέφερε πως από τις αεροπορικές επιδρομές του τελευταίου διημέρου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, και ότι ενώ ξεκίνησαν μετά την «εξαφάνιση» των τριών Ισραηλινών νεαρών στις 12 Ιούνη, δεν είχαν αυτό το γεγονός ως αιτία αλλά μάλλον τη συγκρότηση νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας, όπως είχε φανεί από τον πρώτο καιρό σχηματισμού της. 

«Η παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, από όλο τον κόσμο, πλην του Ισραήλ» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Βλέπουμε σήμερα τους Ισραηλινούς να εφαρμόζουν στους Παλαιστίνιους πρακτικές και πολιτικές που είχαν υποστεί οι Εβραίοι στο παρελθόν ως θύματα του ναζισμού, με χαρακτηριστική την περίπτωση του 16χρονου Παλαιστίνιου Μοχάμεντ Αμπού Κχντέιρ που κάηκε ζωντανός στις 2 Ιούλη και βρέθηκε νεκρός στη δυτική Ιερουσαλήμ. Δυστυχώς οι Ισραηλινοί εφαρμόζουν τις ίδιες ναζιστικές μεθόδους».

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης υπογράμμισε ότι ήδη από τις 12 Ιούνη οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις των Ισραηλινών είχαν προκαλέσει το θάνατο άλλων 16 Παλαιστινίων. 

Είχαν πραγματοποιήσει από τα μέσα Ιούνη 387 εισβολές σε σπίτια και καταυλισμούς Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, εισβολές σε 2.400 σπίτια και κτίρια κοινωνικών υπηρεσιών, πάνω από 800 συλλήψεις, μεταξύ αυτών και εκλεγμένοι βουλευτές, αριθμός που προστίθεται στους ήδη 6.000 Παλαιστίνιους κρατουμένους.

«Έγιναν άραγε όλα αυτά μόνο για την εξαφάνιση των τριών νεαρών Ισραηλινών;» αναρωτήθηκε...

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανά διπλωματικά μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί το σχέδιο πιθανής ισραηλινής χερσαίας επέμβασης στη Γάζα, ο Τουμπάσι σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου για σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με στόχο την παροχή ενός καθεστώτος προστασίας του παλαιστινιακού λαού από τις επιθέσεις. Πρόσθεσε ότι και η Αίγυπτος μεσολαβεί στην κρίση, επιχειρώντας να πετύχει μία συμφωνία εκεχειρίας.

Ο ίδιος κατέληξε σημειώνοντας: «Ευχόμαστε να σταματήσει η επιθετικότητα. Από την άλλη, δεν μπορεί ο παλαιστινιακός λαός να βλέπει με σταυρωμένα τα χέρια τις εξελίξεις. Πρέπει να αντισταθεί ενωμένος σε περίπτωση χερσαίας εισβολής... Εκτιμάμε ωστόσο πάρα πολύ κάθε εκδήλωση αλληλεγγύης που γίνεται από τον ελληνικό λαό προς τον παλαιστινιακό, και τις κινητοποιήσεις διάφορων οργανώσεων προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου