Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

...Δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλούνται με κατάσχεση

ΟΑΕΕ: 1 στους 2 ασφαλισμένους επαγγελματίες 
αδυνατεί  να  πληρώσει τις  εισφορές  του*
Ένας στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του με αποτέλεσμα να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο ίδιος και η οικογένειά του, ενώ απειλείται και με κατάσχεση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται σε εφημερίδα(ΤΑ ΝΕΑ) της Δευτέρας 28 Ιούλη. 

Στην «μέγγενη» αυτής της κατάσταση έχουν περιέλθει 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ το έλλειμμα του ταμείου μόνο για φέτος θα ανέλθει 720 εκατομμύρια ευρώ. Το σύνολο του ελλείμματος ανέρχεται στα 7,4 δισ. ευρώ, με το 80% από αυτό να προέρχεται από μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 10.000 ευρώ. 

Είναι χαρακτηριστικό των συνεπειών της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που ξεκληρίζει κατά χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους ότι ενώ το 2009 οι οφειλέτες ασφαλισμένοι ήταν 21%, το 2013 (με ενδιάμεσα τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης) το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 50% με συνεχώς ανοδική τάση. 

Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι το σύνολο των επαγγελματιών μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους που έχουν χάσει την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη από το ταμείο ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο άτομα.

Στο μεταξύ το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών(ΚΕΑΟ) πρόκειται εντός του καλοκαιριού να αποστείλει επιπλέον 92.000 ειδοποιητήρια σε ισάριθμους οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες και θα αφορούν σε οφειλές που κυμαίνονται από 5.000 έως 15.000 ευρώ με την απειλή κατασχέσεων σε περίπτωση μη ρύθμισης εντός 20 ημερών. 

Πάντως τα στοιχεία του ΟΑΕΕ κάνουν λόγο ότι 4 στους 10 οφειλέτες του Οργανισμού δεν πληρώνουν παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης διότι οι άνθρωποι πολύ απλά αδυνατούν διότι δεν έχουν δουλειά, ούτε χρήματα για να πληρώνουν τις δόσεις και τις τρέχουσες συνολικές τους υποχρεώσεις. 

Μάλιστα πρόσφατα υπεγράφη κοινή εγκύκλιος μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας (ΕΔΩ)) για κοινό σχέδιο δράσης είσπραξης των οφειλών όπου οι οφειλέτες θα έρχονται αντιμέτωποι με την Εφορία στα πλαίσια της «σκλήρυνσης» των μέτρων είσπραξης.

Ταυτόχρονα εκφράζονται φόβοι ότι η συνεχιζόμενη αρνητική πορεία του ταμείου θα έχει επίπτωση και στην καταβολή των συντάξεων από τον Σεπτέμβρη καθώς απαιτούνται 265 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα για την καταβολή τους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταβολές των ασφαλισμένων έχουν μειωθεί κατά 450.000.000 ευρώ την τελευταία 5ετία(περίοδος καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης), συνέπεια αφενός της μείωσης του αριθμού των ασφαλισμένων κατά 50.000 (2007 - 2013) και αφετέρου της αύξησης του αριθμού όσων αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές (308.000 περισσότεροι την περίοδο 2007 - 2013).

Πάντως είναι βέβαιο ότι τέτοια στοιχεία που είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης αντιλαϊκής, φιλομονοπωλιακής κυβερνητικής πολιτικής στα πλαίσια της ΕΕ, θα αξιοποιηθούν για να «φορτώσουν» τις αποκλειστικές ευθύνες κυβέρνησης κεφαλαίου αλλά και τις συνέπειες στις πλάτες των μικρών ΕΒΕ και αυτοαπασχολουμένων με νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, όπως αύξηση  ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, μείωση παροχών, ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού τους, στο όνομα της «βιωσιμότητας» του ταμείου. 

Μάλιστα συζητιέται έντονα η κατάργηση της λεγόμενης «βασικής σύνταξης» για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, γεγονός που θα μειώσει αυτόματα τις μηνιαίες συντάξεις της πλειοψηφίας των συνταξιούχων κατά 220 ευρώ.

Η κατάσταση του ΟΑΕΕ θα χρησιμεύσει στον «πόλεμο» συκοφάντησης κατά των «μπαταχτσήδων ΕΒΕ και επαγγελματιών» για να τους ξεκληρίσουν μια ώρα αρχύτερα από την αγορά στα πλαίσια συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων και δραστηριοτήτων στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων και πολυκαταστημάτων. 

Οι μικροί ΕΒΕ και Αυτοαπασχολούμενοι πρέπει αποφαστικά να συσπειρωθούν στο πλαίσιο πάλης και αιτημάτων της ΠΑΣΕΒΕ και των Επιτροπών Αγώνα και για το Ασφαλιστικό αλλά και για την απόκρουση μιας σειράς συνδυασμένων φιλομονοπωλιακών μέτρων σε βάρος τους.

Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ:«Έρχεται η 
χαριστική βολή στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση» (ΕΔΩ) 

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για το Ασφαλιστικό (VIDEO)

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου