Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία θέλει η κυβέρνηση

Με το νέο νόμο για να γίνει απεργία θα απαιτείται το 50% +1 όλων 
των μελών ενός συνδικάτου ή των εργαζομένων μιας επιχείρησης.*


Νέα εμπόδια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ακόμα και απαγόρευση της απεργίας, θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση, αλλάζοντας το συνδικαλιστικό νόμο μέχρι το τέλος του 2014.

Στο επίκεντρο των αντιδραστικών αλλαγών θα βρεθούν ο τρόπος λήψης των αποφάσεων για απεργία, η καθιέρωση της ανταπεργίας για τους εργοδότες, αλλά και άλλες παρεμβάσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση των συνδικάτων και τις συνδικαλιστικές άδειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» τα ζητήματα αυτά θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας. Ωστόσο το θέμα είχε ανοίξει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πριν από περίπου δύο χρόνια, αλλά τότε αναδιπλώθηκε λόγω των αντιδράσεων.

Με το νέο νόμο για να γίνει απεργία θα απαιτείται το 50% +1 όλων 
των μελών ενός συνδικάτου ή των εργαζομένων μιας επιχείρησης. 

Επίσης θα απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβούλευσης ανάμεσα στα σωματεία και τους εργοδότες. Είναι προφανές ότι με αυτό τον τρόπο δυσκολεύει και σε πολλές περιπτώσεις καθιστά αδύνατη την προκήρυξη απεργίας.

Με άλλη διάταξη θα προβλέπεται η επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ). Οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να κλείνουν την επιχείρηση σε περιπτώσεις απεργιών, όπως προέβλεπε ο περιβόητος νόμος Λάσκαρη.

Τους ίδιους αντεργατικούς στόχους εξυπηρετούν τα σχέδια για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των συνδικάτων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει την χρηματοδότηση που προέρχεται από τις εισφορές και η οικονομική ενίσχυση τους να γίνεται μόνο μέσω συνδρομών. Νέοι περιορισμοί θα ισχύσουν και στη χορήγηση συνδικαλιστικών αδειών.

Αντίθετο δηλώνει το ΠΑΣΟΚ με τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία. Σε ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων:«σημερινά δημοσιεύματα αναφέρονται σε προθέσεις για αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, που αφορούν τις απεργίες, την ανταπεργία (lock out) και το νόμο για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα. (Ν.1264/82)
Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με αυτές τις «προτάσεις» και ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε ενέργεια προώθησής τους.»

ΠΑΜΕ: Σε διαρκή επιφυλακή οι εργαζόμενοι για να μην περάσουν 
οποιεσδήποτε αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα  (ΕΔΩ)

ΚΚΕ: Σχόλιο για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου