Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Γκίκας Χαρδούβελης: «Χρυσώνει το χάπι» του επικείμενου κύματος πλειστηριασμών και κατασχέσεων σπιτιών δανειοληπτών



Να «χρυσώσει το χάπι» του επικείμενου σαρωτικού κύματος πλειστηριασμών σπιτιών χιλιάδων δανειοληπτών* που ανήκουν στην κατηγορία «κόκκινα δάνεια» επιχειρεί με δηλώσεις του σε εφημερίδα («ΤΑ ΝΕΑ») του Σαββάτου 26 Ιούλη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. 

O υπουργός, με το βλέμμα στραμμένο στη διασφάλιση των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, σημειώνει ότι «το κράτος πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους», παραδεχόμενος επί της ουσίας ότι επέρχεται πογκρόμ ξεσπιτώματος για χιλιάδες δανειολήπτες μετά τις 31 Δεκέμβρη και με δεδομένη την άρνηση της τρόικας να δοθεί παράταση αυτής της ημερομηνίας. 

«Από την πλευρά τους οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα».

Επί της ουσίας, ο υπουργός παραδέχεται ότι «βάζει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», δηλαδή βάζει τις τράπεζες να σκεφτούν λύσεις για το πρόβλημα, δηλαδή τους δίνει το πράσινο φως να προχωρήσουν σε λύσεις που ευνοούν τη διασφάλιση των κερδών τους αλλά και της συγκέντρωσης σε όφελός τους χιλιάδων σπιτιών και ακινήτων από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. 

Παραδέχεται επίσης ότι οι «λύσεις» θα είναι για ελάχιστους και τους απόλυτα εξαθλιωμένους, καθώς στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι η δημιουργία ενός «διχτυού ασφαλείας» και για περιορισμένη χρονική διάρκεια. 

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ θα γίνει από κοινού με το υπουργείο Εργασίας και ουσιαστικά θα προβλέπει ότι οι τράπεζες, αφού θα παίρνουν στην κατοχή τους τα σπίτια των δανειοληπτών, στη συνέχεια θα τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες, με το κράτος να επιδοτεί το ενοίκιο, κατόπιν όμως πολλαπλών κριτηρίων που ελάχιστοι θα πληρούν.

Παράλληλα, ο ελάχιστος αυτός αριθμός θα γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί και σε προγράμματα απασχόλησης, δηλαδή προσωρινών, κακοπληρωμένων εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 15 δισ. αντιστοιχούν στα λεγόμενα προβληματικά, δηλαδή είναι καθυστερούμενα. Από τα 77 δισ. ευρώ που υπολογίζονται συνολικά τα κόκκινα δάνεια, τα 50 δισ. αντιστοιχούν σε επιχειρήσεις.

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου