Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

«Με την ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος που σχεδιάζουν από κοινού η συγκυβέρνηση NΔ - ΠΑΣΟΚ και η Τρόικα...Ικανοποιούν έτσι τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας...σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων...»

Την επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική 
δράση καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ*


Την επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και ιδιαίτερα στο απεργιακό δικαίωμα που μεθοδεύουν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μαζί με την Τρόικα, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Τονίζοντας την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού, της κρατικής καταστολής και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης στην Ελλάδα και στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής:

«Την ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος με περαιτέρω χειροτέρευση του νόμου για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες σχεδιάζουν από κοινού η συγκυβέρνηση NΔ - ΠΑΣΟΚ και η Τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). 

Ικανοποιούν έτσι τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, με το δόγμα «νόμος και τάξη» και ένταση της καταστολής των εργατικών αγώνων, θωρακίζουν τη σχεδιαζόμενη κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, σε βάρος των  λαϊκών συμφερόντων.

Ενώ η πλειοψηφία των απεργιών κηρύσσονται παράνομες, η συμμετοχή σ’ αυτές ή και η απλή οργάνωση στο συνδικάτο είναι αιτία απόλυσης εκατοντάδων εργαζόμενων.

Παράλληλα, παραμένουν σε επιστράτευση εργαζόμενοι 
στη  ΔΕΗ  όπως  και  στο  Μετρό  της  Αθήνας. 

Συνδικαλιστές καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης, όπως πρόσφατα η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και συνδικαλιστές των ναυτεργατών. Η δε εργοδοτική τρομοκρατία βασιλεύει στους χώρους δουλειάς. 

Οι ρυθμίσεις που προαναγγέλλονται για την αλλαγή του νόμου για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη λήψη απεργιακής απόφασης από τα συνδικάτα, τα οποία και στραγγαλίζουν οικονομικά, παρεμποδίζοντας περαιτέρω τη συνδικαλιστική δράση.   

Τα εργατικά δικαιώματα βάλλονται συντονισμένα σε ολόκληρη την ΕΕ, στην κατεύθυνση και  των προτάσεων Μόντι που προσωρινά ανεστάλησαν.  

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πως τοποθετείται στην επιδίωξη της κυβέρνησης για περιορισμό (βλ. ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος) και στην ένταση των διώξεων των εργαζόμενων για τη συνδικαλιστική δράση τους. 

Πώς τοποθετείται στην επιστράτευση εργαζομένων που απεργούν διεκδικώντας τα δικαιώματα τους;»

Μέτρα ιδιαίτερης αγριότητας 
ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα (ΕΔΩ)

ΚΚΕ: Σχόλιο για τους σχεδιασμούς κυβέρνησης
και τρόικας σχετικά με το συνδικαλιστικό νόμο (ΕΔΩ)

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου