Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Όλα αυτά τα μέτρα, για την αντιμετώπιση του «Έμπολα», αποτελούν τελικά ένα ωραίο ευχολόγιο...

Νοσοκομειακοί γιατροί: Κυβερνητικά ευχολόγια 
για  τον  «Έμπολα»  με  αποσπασματικά  μέτρα *



Δεν υπάρχει ουσιαστική υλικοτεχνική υποδομή για την αντιμετώπιση του «Έμπολα», ενώ αθωράκιστα είναι νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία των δυνάμεων του  ΠΑΜΕ.

Όπως επισημαίνεται, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε κάποια αποσπασματικά μέτρα και στις 23 Οκτώβρη έστειλε πολυσέλιδη εγκύκλιο προς όλους τους δημόσιους υγειονομικούς σχηματισμούς. 

Ωστόσο όλα αυτά τα μέτρα αποτελούν ένα ωραίο ευχολόγιο, τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν:
  
- Δεν έγινε ενημέρωση σοβαρή και υπεύθυνη ώστε να μην καλλιεργείται ο εφησυχασμός, αλλά ούτε και η κινδυνολογία στο γενικό πληθυσμό. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, επαναλαμβανόμενα, από υπεύθυνους επιστήμονες και να υποχρεωθούν τα ΜΜΕ να αφιερώσουν ειδικό χρόνο. 

- Το προσωπικό πολλών νοσοκομείων δεν έχει ενημερωθεί, παρά μόνο επιλεγμένες ομάδες και αυτές όχι επαρκώς. Ενημέρωση χρειάζονται όλοι οι κλάδοι από το νοσηλευτή και το γιατρό μέχρι το σεκιουριτά και την καθαρίστρια. 

- Επιλέχθηκε το «Αμαλία Φλέμιγκ» για υποδοχή των ύποπτων περιστατικών και η ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Σωτηρία» για νοσηλεία ασθενών με βεβαιωμένη λοίμωξη. Το μεν πρώτο ετοιμάζονται να το κλείσουν, το δε δεύτερο έχει τεράστια έλλειψη προσωπικού. Συνεπώς, θεωρούμε εξαιρετικά επείγον μέτρο τη στελέχωση και των δύο νοσοκομείων με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. 

- Σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας, αλλά και σε όποιες δομές του ΠΕΔΥ λειτουργούν, πρέπει να γίνει ειδική εκπαίδευση των επιλεγμένων ομάδων που θα αναλάβουν να διαχειριστούν το ύποπτο περιστατικό. Να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και οι ειδικοί χώροι προσωρινής απομόνωσης του περιστατικού μέχρι να οδηγηθεί στο νοσοκομείο υποδοχής. 

Στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων και των υπολοίπων δομών ΠΦΥ δεν υπάρχει καμιά σοβαρή προετοιμασία. Το ίδιο το προσωπικό ζητά άμεσα πρακτικά μέτρα, γιατί αντιλαμβάνεται ότι οι υγειονομικοί και τα φτωχά λαϊκά στρώματα -όπως δείχνει και η παγκόσμια πείρα-  είναι οι πρώτοι που εκτίθενται σε κίνδυνο. Ούτε καν ο αυτόνομος χώρος (οικίσκος/περίπτερο) στην είσοδο των υγειονομικών δομών δεν υπάρχει. 

- Μιλάει η εγκύκλιος του υπουργείου για σχεδιασμό και κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού για τα ΤΕΠ  και για τα Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ. Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και πάνω απ’ όλα υπάρχει τέτοια έλλειψη προσωπικού που για να δημιουργηθούν ειδικές ομάδες πρέπει να αποδυναμώσουν άλλους χώρους. Ταυτόχρονα, πουθενά δεν φαίνεται από τα μέτρα που προτείνονται η αποσυμφόρηση των ΤΕΠ. 

Όλοι γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσερχομένων στα ΤΕΠ είναι υπόθεση της ΠΦΥ. Αν, λοιπόν, πραγματικά νοιάζονται για την ελαχιστοποίηση της διασποράς του ιού, πρέπει να προσλάβουν άμεσα μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και για τα ΤΕΠ και, ακόμα περισσότερο, για τα Κέντρα Υγείας και τα ΠΕΔΥ. Σημειώνουμε ότι πολλά πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ δεν λειτουργούν καν και άλλα λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό. 

- Όλος ο εξοπλισμός που προτείνεται από την εγκύκλιο (μάσκες, γάντια, μη διαπερατές φόρμες ελαφριές και εύκαμπτες, ποδονάρια κλπ.) μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία υπάρχουν. Πρέπει όλες οι δομές Υγείας να τα προμηθευτούν και σε επαρκείς ποσότητες. 

- Πρέπει άμεσα να στελεχωθούν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να λειτουργήσουν και τα 650 συνολικά κρεβάτια που υπάρχουν. Σημειώνουμε ότι στην αντίστοιχη περίπτωση με τον Η1Ν1 αποκαλύφθηκε η αναγκαιότητα, ανεξάρτητα από την έκταση που πήρε η νόσος, να υπάρχει στη χώρα μας διπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ. Από τις 650 υπάρχουσες λειτουργούν μόνο οι 500. 

- Προτείνει το υπουργείο να συμμετάσχει στο σχεδιασμό και ο ιδιωτικός τομέας. Πρόκειται για ευχολόγιο και χοντρή κοροϊδία. Δεν υπάρχει επιχείρηση στο χώρο της Υγείας είτε είναι «υγιής» είτε όχι, που θα διακινδυνεύσει τα κέρδη για να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο ακόμα και σε μια επιδημία. 

Η Κούβα έστειλε εκατοντάδες υγειονομικούς και οι Ηνωμένες Πολιτείες 4.000 στρατιώτες. Δεν χρειάζονται σχόλια.

Όπως τονίζει η ΕΙΝΑΠ, «θέτουμε για διεκδίκηση τώρα και όχι στο μακρινό μέλλον ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για να μπορέσει να απαντήσει τώρα στις οξυμένες ανάγκες του πληθυσμού, ειδικά μπροστά σε μια πιθανή επιδημία.

Ευχόμαστε ολόψυχα να μην προκύψει ούτε ύποπτο ούτε βεβαιωμένο περιστατικό με Εbola. Διαφορετικά, αν δεν ληφθούν τώρα τα απαραίτητα μέτρα, τμήματα του πληθυσμού και πρώτα οι υγειονομικοί θα βρεθούν ανυπεράσπιστοι»!

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου