Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ενοποιήσεις - καρμανιόλα για επικουρικές και εφάπαξ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ  Σε Ταμείο μαμούθ μετατρέπεται το ΙΚΑ, όπου εντάσσονται 
οι επικουρικές και τα εφάπαξ, με σκοπό την πλήρη «αφομοίωσή» τους!*
 
 
Το βασικό όχημα για τις νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και την εκμηδένιση των συντάξεων και των παροχών αναδεικνύονται οι «ενοποιήσεις» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, τις οποίες προέβλεπε και η σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ. 
 
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, «... οριστικοποιούμε το 2015 τον νέο ασφαλιστικό χάρτη της χώρας με την περαιτέρω διοικητική ενοποίηση των Ταμείων». 
 
Βέβαια, όλες οι ενοποιήσεις Ταμείων που έγιναν μέχρι τώρα, αυτές μόνο «διοικητικές» δεν ήταν, αφού μέσω αυτών επιβλήθηκε μείωση συντάξεων και παροχών, αλλά και χειροτέρευση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. 
 
Στην πραγματικότητα, από το νέο έτος, με τις ενοποιήσεις αλλά και την πλήρη εφαρμογή των νόμων 3863 και 3865 του 2010, αυτό που οριστικοποιείται είναι το νέο μοντέλο Ασφάλισης που θα ισχύσει σταδιακά για τις επόμενες δεκαετίες, και στο οποίο «εγγυημένη» από το κράτος θα είναι μόνο η βασική σύνταξη (κύρια) των 360 ευρώ! Που και αυτή θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες «της δημοσιονομικής σταθερότητας»!
 
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το σημερινό ΙΚΑ μετατρέπεται σε Ταμείο μαμούθ, στο οποίο εντάσσονται όλα τα επικουρικά ταμεία και τα Ταμεία εφάπαξ. 

Στο ΙΚΑ θα ενταχθούν το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ). Στην ίδια λογική, στο ΝΑΤ θα ενταχθούν τα δύο Ταμεία Πρόνοιας ναυτικών.

Αντίστοιχα, θα ενταχθούν υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ και τα επικουρικά ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ), των επιστημόνων (ΕΤΑΑ) και των εργαζομένων στον Τύπο (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ), όπως προκύπτει και από το σχετικό έγγραφο αλληλογραφίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Αυγή».

Διαφορετικά, θα πρέπει να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, δηλαδή σε Επαγγελματικά Ταμεία. Με τον εκβιασμό αυτό, όπως έγινε και στις άλλες περιπτώσεις επικουρικών ταμείων, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ του ΕΤΕΑ και του επαγγελματικού ταμείου, δηλαδή μεταξύ Σκύλλας και της Χάρυβδης, αφού και στις δυο περιπτώσεις μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις και δεν υπάρχει καμία εγγύηση γι' αυτές.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος της επικουρικής ασφάλισης και των εφάπαξ. Η υπαγωγή όλων των επικουρικών και των εφάπαξ στο ΕΤΕΑ, το οποίο με τη σειρά του εντάσσεται στο ΙΚΑ, είναι άλλος ένας κρίκος στο μακρύ σχεδιασμό για τη δραστική συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με απώτερο στόχο την ολοκληρωτική κατάργησή τους. Στη βάση αυτή, θα δημιουργηθεί το έδαφος για την ανάπτυξη των ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης που αξιώνουν οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες.
 
*Από τη στήλη  "ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου