Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Το δίλημμα είναι πλαστό....

Πλαστό δίλημμα*
 
 
Η ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργού Παιδείας, Αν. Λοβέρδου, να βάλει εκπαιδευτικούς να δουλεύουν τζάμπα, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος των τεράστιων κενών στα σχολεία, έχει προκαλέσει σάλο τις τελευταίες μέρες. 

Απέναντι στις δίκαιες αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν γι' αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη με την τζάμπα εργασία, ο υπουργός επέλεξε να απαντήσει μέσω Twitter, χρεώνοντας προβοκατόρικα σε όσους αντιδρούν ότι προτιμούν τα κενά στα σχολεία! 

«Αναζητούμε 1.500 αναπληρωτές δίχως να έχουμε θέσεις. Θα τους βρούμε. Οσο και αν μας χτυπούν. Προτιμούν μάλλον τα κενά όλοι αυτοί», έγραψε συγκεκριμένα ο υπουργός. 

Το δίλημμα είναι πλαστό. Η κυβέρνηση δεν έχει να επιλέξει ανάμεσα στην τζάμπα εργασία και τα κενά. Έχει να επιλέξει ανάμεσα σε διορισμούς και όχι διορισμούς.


Κουπόνια φαγητού αντί για μισθό
 
Δεν είναι προτέρημα του Ελληνα υπουργού Παιδείας οι ιδέες για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να δουλεύουν εθελοντικά. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο πόρταλ «902.gr»:

Για ένα πιάτο φαΐ, κυριολεκτικά, θέλει να εργάζονται 
οι νέοι εκπαιδευτικοί η γαλλική κυβέρνηση!

Την αποδοχή κουπονιών φαγητού πρότεινε σαν λύση η γαλλική κυβέρνηση στους νέους εκπαιδευτικούς δημοτικών σχολείων στην περιοχή του Παρισιού, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί από την αρχή του έτους.

Συγκεκριμένα, οι νεοδιόριστοι δάσκαλοι στα δημοτικά σχολεία του κέντρου και των περιχώρων του Παρισιού δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται τους τελευταίους 11 μήνες.

Παράλληλα, λόγω των πρόσφατων αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, οι δάσκαλοι αυτοί παρακολουθούν σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, τα οποία μάλιστα αναγκάζονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους.


Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν άλλο εισόδημα εκτός των οφειλόμενων μισθών τους. 

Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση, οι αρμόδιοι φορείς, σε απάντηση σε παράσταση διαμαρτυρίας των δασκάλων, που έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη, τους προτείνουν είτε να πάρουν δάνειο ή να δεχθούν κουπόνια φαγητού, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα με ανεπτυγμένη βιομηχανία, η οποία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρώπης, στην οποία δεν έχουν εφαρμοστεί ούτε μνημόνια ούτε μεσοπρόθεσμα.

*Από την στήλη  "Από...μέρα   σε...μέρα"  του Ριζοσπάστη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου