Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Εγγυημένη εξαθλίωση μέσω του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος»

 
 
Την καθιέρωση της «εγγυημένης» εξαθλίωσης* της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, μέσω της καθιέρωσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δρομολογεί το υπουργείο Απασχόλησης.

Αυτό προκύπτει από την σημερινή συνάντηση του Γιάννη Βρούτση και του Χόρστ Ράιχενμπαχ, όπου συζητήθηκαν η τεχνική βοήθεια της «Ταsk Force» της ΕΕ, για την θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

«Συζητήσαμε για νέες, πολύ μεγάλες και σημαντικές αλλαγές που πρόκειται να θεσμοθετηθούν για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων» δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας. «Οι αλλαγές αυτές θα αλλάξουν την εικόνα του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα» τόνισε ο Γ. Βρούτσης και πρόσθεσε ότι ζήτησε την τεχνική βοήθεια της «Task Force» για την υλοποίηση των μέτρων.

Έμφαση στη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έδωσε στις δηλώσεις του ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που αυτό δεν έχει θεσμοθετηθεί. Ο επικεφαλής της «Task Force» ανέφερε επίσης ότι ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εφαρμοστεί από το επόμενο έτος, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πολύ καλά, όπως τα χαρακτήρισε, παραδείγματα της Γαλλίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας.

Από τις δηλώσεις των δυο πλευρών προκύπτει ότι δρομολογείται νέος γύρος συντριπτικής επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων με πρόσχημα την αντιμετώπιση και την διαχείριση της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης. Φαινόμενα σύμφυτα με το καπιταλιστικό σύστημα, «πρώτη ύλη» για την κερδοφορία των εργοδοτών.  

Με τέτοιες προτάσεις που φλερτάρει η σοσιαλδημοκρατία στην ΕΕ και στη χώρα μας κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά μεταξύ άλλων επιδιώκεται:
 
- Η άμβλυνση των εργατικών, λαϊκών αντιδράσεων και η ενσωμάτωση τους στα όρια αντοχών της καπιταλιστικής κερδοφορίας. 
 
- Να μονιμοποιηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην λαϊκή συνείδηση ως ένας «θετικός μηχανισμός» που στην πραγματικότητα όμως θα λειτουργεί ως «πολιορκητικός κριός» καταβαράθρωσης του κατώτερου μισθού και των ΣΣΕ, των επιδομάτων ανεργίας και των επιδομάτων γενικότερα, των συντάξεων κλπ. προνοιακών επιδομάτων, αναπαράγοντας και οξύνοντας την φτώχεια και την εξαθλίωση ακόμη περισσότερο σε όφελος του κεφαλαίου.  
 
- Ιδιαίτερα η επίθεση θα αφορά τα νέα παιδιά, την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, με την αναφορά περί επιταγής εισόδου στην αγορά, δηλαδή της επιδότησης της εργοδοσίας με πρόσχημα την δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους σε ηλικία εργαζομένους.
 
 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι θιασώτες τέτοιων προτάσεων είναι ακόμη και εκπρόσωποι του κεφαλαίου που βλέπουν σε αυτές τις προτάσεις την «ηρεμία στα νερά της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας» που επιδιώκει.

Δεν είναι άσχετο ότι παλαιότερα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), σε μελέτη του είχε προτείνει ως βάση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην Ελλάδα, την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ, δηλαδή ψίχουλα.
Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνες και αποπροσανατολιστικές προτάσεις που επιδιώκει στην χώρα μας να εφαρμόσει ιδιαίτερα η σοσιαλδημοκρατία και ο οπορτουνισμός, «σεντόνι αποκοίμισης» των εργατικών, λαϊκών αντιστάσεων και διεκδικήσεων.

Τέλος, ιδιαίτερα οδυνηρή είναι η εμπειρία από την Ευρωπαϊκή εφαρμογή του μέτρου με την φτώχεια, την ανεργία, το τσάκισμα των μισθών, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τα συσσίτια και τις κατασχέσεις σπιτιών να κυριαρχούν.

*Από το 902. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου