Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Η φοροεπιδρομή μειώνει τις καταθέσεις στην Ελλάδα



«Μείωση καταθέσεων λόγω φόρων στην Ελλάδα καταγράφουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το Σεπτέμβρη.
Σε σχέση με τον Αύγουστο οι καταθέσεις στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 135,7 δισ. ευρώ. Η μείωση αποδίδεται στις αυξημένες πληρωμές φόρων το Σεπτέμβρη, γεγονός που δείχνει ότι η φοροεπιδρομή εξαναγκάζει τα νοικοκυριά να τραβούν από το όποιο απόθεμά τους.

Εξάλλου τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν πως η μείωση των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες είναι 75,3 δισ. ευρώ από το τέλος του 2008 έως το Σεπτέμβρη του 2013.

Οι διοικήσεις των τραπεζών στην Ελλάδα εκτιμούν ότι η τάση μείωσης των καταθέσεων θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες καθώς εκκρεμούν φορολογικές υποχρεώσεις έως το τέλος του 2013.
 
Και το γεγονός αυτό κάνει ορατά τα αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης καθώς ενώ το κράτος αυξάνει τους φόρους στο λαό για να αποπληρώσει δάνεια -μέρος των οποίων πήγαν στις τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση- από την άλλη μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών με άμεση επίπτωση στις τραπεζικές καταθέσεις που σχετίζονται με τη ρευστότητα των τραπεζών και κατά συνέπεια και με τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις».

Δηλαδή, ο φαύλος κύκλος της εμπορευματικής παραγωγής...

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου