Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

"Συνειδητοποίηση των αιτιών της κρίσης"



Συνειδητοποίηση των αιτιών της κρίσης*
 
Έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις που «επιτρέπουν να ξεκινήσουν επενδύσεις, να σωθούν θέσεις εργασίας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να πάρει μπροστά η οικονομία», αποφάνθηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, να καλλιεργήσει δηλαδή ψεύτικες ελπίδες για να παρατείνει την ανοχή του λαού στην εφαρμοζόμενη πολιτική. 

Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις που έχουν δημιουργηθεί και επιτρέπουν να ξεκινήσουν οι επενδύσεις και να πάρει μπροστά η οικονομία; Ο πρωθυπουργός ανέφερε μόνο τις εύκολες και βολικές, δηλαδή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, που διασφαλίστηκαν, όπως είπε, με την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου. 

Πρόκειται βέβαια για εξόφθαλμη προσπάθεια παραπλάνησης και χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων, από τα οποία επιχειρεί πρώτα και κύρια να αποκρύψει τα βαθύτερα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης, ακριβώς για να εμφανίσει ως μια σχεδόν «ανώδυνη» υπόθεση την έξοδο από αυτή. 

Καλλιεργεί λοιπόν την απατηλή εικόνα ότι η κρίση οφείλεται στην «έλλειψη ρευστότητας στην αγορά» που τώρα τάχα θεραπεύεται με το χρήμα που πέφτει στην αγορά. Παρουσιάζει βέβαια την πραγματικότητα με το κεφάλι προς τα κάτω, καθώς βασική αιτία της κρίσης είναι η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και εμπορευμάτων και όχι βέβαια η έλλειψη κεφαλαίων. 

Αλλά οι καπιταλιστές για να επενδύσουν χρειάζονται και κρατικό χρήμα και ενίσχυση των τραπεζών για να δανείζουν επενδύσεις, γι' αυτό μιλά για τη «ρευστότητα» που θα φέρει στην αγορά. Δεν μπορούσε βέβαια να πει κάτι άλλο ο πρωθυπουργός, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να ομολογήσει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που επαγγέλλεται και υπηρετεί η κυβέρνηση είναι «θάνατος» για το λαό, αφού βασική της προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, πράγμα που σημαίνει απλά φτηνή εργατική δύναμη και μόνιμη φτώχεια και δυστυχία για το λαό. 

Βασική προϋπόθεση όμως για να υπάρξει μια έξοδος από την κρίση προς όφελος του λαού, είναι να συνειδητοποιήσει ο λαός τα πραγματικά αίτια της κρίσης, να χειραφετηθεί από τα κυρίαρχα ιδεολογήματα, ώστε να μπορέσει να κάνει πιο αποτελεσματική την πάλη του για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στην κατανόηση των νόμων της κοινωνικής κίνησης,   ώστε να διευκολυνθεί η συνειδητοποίηση των αιτιών της κρίσης, βρίσκεται η εξαιρετικά διαφωτιστική προσπάθεια που διακρίνεται στο πάρα κάτω Video (kkemedia), συμβολή στον οργανωμένο αγώνα της εργατικής τάξης. 



Τι είναι η καπιταλιστική κρίση;

Από που προέρχεται αυτή η φοβερή, χρόνια αρρώστια της καπιταλιστικής παραγωγής, που ξαναγυρίζει τόσο κανονικά, ανά οκτώ με δέκα χρόνια, ώστε να μπορεί να την προβλέψει κανείς;

Στις κρίσεις ξεσπά βίαια η μεγάλη αντίθεση, που είναι  χωρισμένη στα δυο η κοινωνία. Η αντίθεση ανάμεσα στην κοινωνική παραγωγή και την καπιταλιστική ιδιοκτησία.... (δηλαδή, την ιδιοποίηση της κοινωνικής παραγωγής από τους καπιταλιστές)  

 * Ριζοσπάστης, Πέμπτη 3 Γενάρη 2013.
Ανεργία: Καλπάζει σ' όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση 902.gr

2 σχόλια:

  1. " η καπιταλιστική ανάπτυξη που επαγγέλλεται και υπηρετεί η κυβέρνηση είναι «θάνατος» για το λαό, αφού βασική της προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, πράγμα που σημαίνει απλά φτηνή εργατική δύναμη και μόνιμη φτώχεια και δυστυχία για το λαό. "

    -----------

    Έτσι ακριβώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς!, αγαπητέ φίλε, Ευρυτάνα Ιχνηλάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή