Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

"Ο σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ"


 


Δεν είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι (πολιτικοί και «φυσικοί») των μονοπωλίων δηλώνουν ανοιχτά πως βλέπουν τον πόλεμο ως λύση για να βγει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα από τις αξεδιάλυτες και οξύτατες αντιθέσεις και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το ξαναμοίρασμα των αγορών. 

Δεν ξενίζει λοιπόν που ο ιδρυτής της «Hayman Capital Management», ενός hedge fund, δηλαδή μιας «επενδυτικής» εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων «υψηλού κινδύνου», εκτιμά πως η έκρηξη του παγκόσμιου χρέους των τελευταίων ετών δε θα έχει καλή εξέλιξη. 

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και διέξοδος *

«Αυτό τελειώνει με πόλεμο», λέει χαρακτηριστικά ο Kyle Bass  συμπληρώνοντας: «Δεν ξέρω ποιος θα κάνει πόλεμο σε ποιον, όμως είμαι αρκετά βέβαιος πως τα επόμενα χρόνια θα δείτε να ξεσπάνε πόλεμοι, και όχι μόνο μικροί», δήλωσε σε πρόσφατη διάσκεψη, όπως αναφέρει το «Ρόιτερς». 

Δεν περιμένει βέβαια κανείς από τους κεφαλαιοκράτες ή τους υπαλλήλους τους να δουν πίσω από τις συνέπειες και να ψάξουν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης όχι στη σφαίρα της κυκλοφορίας του κεφαλαίου αλλά στη σφαίρα της καπιταλιστικής παραγωγής και ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Αυτή είναι δουλειά των κομμουνιστών και ήδη το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια το χαρακτήρα της κρίσης, ως κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, που η ρίζα της βρίσκεται στη σχέση εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης από το κεφάλαιο. 

Η ίδια η ιστορία επίσης έχει δείξει ότι όταν τα καπιταλιστικά κράτη δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση και κυρίως τις συνέπειές της καταφεύγουν και στα όπλα, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, επειδή είναι πιο αποτελεσματικός στη δοσμένη στιγμή για το ξαναμοίρασμα των αγορών. 

Ο σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ

Ο λαός λοιπόν, πρέπει να ετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο κυρίως για να μην πέσει στην παγίδα να στηρίξει την αστική τάξη της χώρας του, στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στον πόλεμο για το ξαναμοίρασμα των αγορών, αλλά να έχει την ετοιμότητα να περάσει σε μια γενική επίθεση για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.


* Ριζοσπάστης, Τετάρτη 9 Γενάρη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου