Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

«να μην υπάρχει διαχωρισμός εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όμως όχι στο όνομα να αφαιρεθούν δικαιώματα, αλλά να προστεθούν»

Ψηφίστηκε επί της αρχής το αντεργατικό νομοσχέδιο για το δημόσιο.


Ένα ακόμη βήμα για να ξεπαστρεύσει τα εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο έκανε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», που ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή.
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε και χτύπημα σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης και συνολικά του εργατικού κινήματος, ανοίγοντας θέμα με το νόμο 1264/82. Στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι χρειάζεται «αναμόρφωση συνολικά του 1264» γιατί τα άρθρα του «απηχούν αντιλήψεις μια άλλης εποχής»!...

...Η τοποθέτηση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο

Στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο του κράτους και στις δύο στρατηγικές που συγκρούονται.

Όπως είπε «στη θέση του κράτους της δικτατορίας του κεφαλαίου, εμείς μιλάμε για το κράτος της δικτατορίας του προλεταριάτου», το οποίο θα εκφράζει «μια ανώτερη μορφή κοινωνικής οργάνωσης, θα εκφράζει τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης».

Επισήμανε ότι και αντιλήψεις για περισσότερο κράτος και για τον περιορισμό του έχουν ως λογική «την αγωνία πώς θα αναπαραχθεί το κεφάλαιο, εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων», ενώ η αστική τάξη χρησιμοποίησε τους μηχανισμούς του κράτους για τη διαμόρφωση της εργατικής αριστοκρατίας, για να χειραγωγεί το εργατικό κίνημα, να ευνουχίζει τα ταξικά χαρακτηριστικά του.

Έτσι σημείωσε ότι σήμερα, σε συνθήκες οπισθοχώρησης του κινήματος γίνεται προσπάθεια να αναιρεθούν κατακτήσεις που ήταν αποτέλεσμα της ταξικής πάλης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι όταν οι κατακτήσεις που αποσπώνται δεν είναι δεμένες με την όξυνση της ταξικής πάλης, με την ανάγκη ρήξεων και ανατροπών τότε αυτές αμφισβητούνται.

«Υπάρχουν ανορθολογικά φαινόμενα», πρόσθεσε απαντώντας στο σαθρό επιχείρημα του υπουργού ότι εργαζόμενοι που εργάζονται μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, χρησιμοποιούσαν αθροιστικά την άδεια μιας μέρας με αποτέλεσμα σύμφωνα με τον ίδιο να λείπουν μέρες από τις θέσεις τους, «αλλά εσείς προσπαθείτε να τα λύσετε -συνέχισε- εντείνοντας την αντεργατικότητα». 

Όπως τόνισε, αντί να εξασφαλιστούν αναβαθμισμένοι κανόνες συνθηκών εργασίας και υγιεινής, σε μία δουλειά που είναι βεβαιωμένο ότι δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των εργαζομένων, έρχεται η κυβέρνηση και καταργεί την άδεια μιας μέρας.

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης και των πειθαρχικών, έθεσε το ερώτημα με «ποια κριτήρια», επισημαίνοντας ότι «ένας ευσυνείδητος εργαζόμενος που έχει ταξικά χαρακτηριστικά γιατί δεν είναι ο βολεμένος που δεν έχει διάθεση να αγωνιστεί, σε μία απεργία που κρίνει το δικαστήριο παράνομη, πρέπει να απεργήσει ή όχι;, ή  πρέπει να κόψει το νερό σε εργατική λαϊκή οικογένεια επειδή δεν έχει να πληρώσει; Με βάση το πειθαρχικό δίκαιο θα πάει να απολυθεί. Να ποια είναι η υπόθεση του πειθαρχικού δικαίου».

Και κατέληξε λέγοντας ότι και με αυτές τις ρυθμίσεις «η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών υποτάσσεται στο βωμό της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου», ενώ αυτό που προωθείται είναι να μετατραπούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σε ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα. 

Ξεκαθάρισε ότι θέση του ΚΚΕ είναι «να μην υπάρχει διαχωρισμός εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όμως όχι στο όνομα να αφαιρεθούν δικαιώματα, αλλά να προστεθούν» και σε αυτό εμπόδιο μπαίνει η ύπαρξη των επιχειρηματικών συμφερόντων, των μονοπωλίων και γι' αυτό πρέπει να κοινωνικοποιηθούν, για να μην υπάρχει διαχωρισμός των εργαζομένων και των κοινών συμφερόντων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου