Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 15ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων

Ταξική μαζική πάλη για σύγκρουση με τα 
μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα*


Με την έγκριση των προτάσεων για τις Κοινές Δράσεις που θα αναπτύξουν τον επόμενο χρόνο τα Κομμουνιστικά Κόμματα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 15ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων στη Λισαβόνα. (ΕΔΩ)

«...με διεθνιστική εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αλβάρο Κουνιάλ, πρώην ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, που διοργάνωσε το κόμμα αυτό, οικοδεσπότης της Συνάντησης.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την παρέμβαση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος στη Συνάντηση,  καθώς  επίσης τα μέλη της ΚΕ Ελισαίος Βαγενάς και Κώστας Παπαδάκης. 
 
«Οι εξελίξεις που ζούμε επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο καπιταλισμός γίνεται συνεχώς πιο αντιδραστικός και επικίνδυνος, γεννάει κρίσεις και πολέμους. Καταδικάζει εκατομμύρια εργαζομένων στην ανεργία, στη φτώχεια, αδυνατεί να ικανοποιήσει τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.

Στις συνθήκες αυτές το κομμουνιστικό κίνημα έχει υποχρέωση να καταβάλει τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για τη δική του αυτοτελή ιδεολογική, πολιτική και μαζική πάλη, να κατακτήσει ενιαία επαναστατική στρατηγική.

Ο σοσιαλισμός ως ζήτημα καθημερινής δράσης

Πρώτο, το πρόβλημα της κρίσης...Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και αφορά τους νόμους λειτουργίας του συστήματος. Η κρίση εκδηλώνεται περιοδικά στα καπιταλιστικά κράτη ανεξάρτητα από τη μορφή της αστικής διαχείρισης.

Οι λαοί είναι απέναντι σε καπιταλιστική κρίση υπερπαραγωγής, υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, που οι προϋποθέσεις της δημιουργήθηκαν στις συνθήκες ανόδου της καπιταλιστικής οικονομίας.

Η καπιταλιστική κρίση που σταματάει τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κοινωνικού κεφαλαίου έχει τη βάση της στη βασική αντίθεση του συστήματος, στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και στην καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της γιατί τα μέσα παραγωγής είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία. Αυτή ακριβώς είναι η πηγή της υπεραξίας και της εκμετάλλευσης, η πηγή της άναρχης και ανισόμετρης ανάπτυξης που χαρακτηρίζουν το σύστημα»... Περισσότερα (ΕΔΩ)

*Από τη στήλη "ΔΙΕΘΝΗ" του Ριζοσπάστη, Κυριακή 10 Νοέμβρη 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου