Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Επιχείρηση εξαπάτησης για τα ασήκωτα χαράτσια

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ*


«Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εξαπάτησης και διαχωρισμού τμημάτων του λαϊκού πληθυσμού της χώρας, σε σχέση με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, για το νέο χαράτσι που, από το 2014, θα επιβάλλεται πάνω στη λαϊκή στέγη καθώς και σε κάθε σπιθαμή μικρής ακίνητης περιουσίας. 

Τα παζάρια μέσα στην ίδια τη συγκυβέρνηση, στα κόμματα και τους βουλευτές τους, αφορούν σε παντελώς ανέξοδες «αλλαγές», δευτερεύουσες πτυχές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι απόλυτα ενταγμένες στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη παραπέμπουν, μία προς μία, όλες μαζί, οι δήθεν εναλλακτικές προτάσεις, βουλευτών, φορέων, άλλων παραγόντων, αφού αφήνουν παντελώς στο απυρόβλητο τα νέα μαζικά χαράτσια που θα ξεκινήσουν να μοιράζουν στο λαό. 

Οι «εποικοδομητικές» προτάσεις τους αφορούν στη μεταφορά του 
βάρους από τη μία στην άλλη κατηγορία του λαϊκού πληθυσμού. 

Η συζήτηση περιστρέφεται για τη μοιρασιά της επιβάρυνσης, όπως ανάμεσα στις αγροτικές εκτάσεις και στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η επίθεση του κεφαλαίου εκδηλώνεται ενιαία, χωρίς εξαιρέσεις. Και η παραμικρή «υποχώρηση» στα χαράτσια για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις, ισοδυναμεί με νέες ανατιμήσεις πάνω στη λαϊκή στέγη για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.

Μετά την παράσταση - «διάβημα», που έστησαν οι βουλευτές της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, έστειλε το μήνυμα πως όλες οι προτάσεις με το συγκεκριμένο χαρακτήρα μπορεί και να γίνουν αποδεκτές, αλλά με την προϋπόθεση να είναι «δημοσιονομικά ουδέτερες», δηλαδή να προβλέπουν χαράτσια ισοδύναμης απόδοσης. 

Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται ακόμη μεγαλύτερα χαράτσια σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό για αγρότες που παίρνουν επιδοτήσεις, τους οποίους θα εντοπίσουν από τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Ανέξοδες, χωρίς αντίκρισμα «αλλαγές», προβάλλονται και από το ΠΑΣΟΚ, όπως για αμελητέες «ελαφρύνσεις» σε ακίνητα που «βλέπουν» σε φωταγωγούς και για κτίσματα πάνω από 50 ετών. 

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στα «στρατηγικά αδιέξοδα» της κυβέρνησης, την οποία και κατηγορεί ως «ανήμπορη να ψελλίσει έστω την οποιαδήποτε εναλλακτική λύση».

Στις προτάσεις που συνεχίζουν να «πέφτουν βροχή» συγκαταλέγεται και αυτή για τη διατήρηση του σημερινού χαρατσιού (μέσω ΔΕΗ) και την εφαρμογή του νέου φόρου από το 2015. Η πρόταση απορρίπτεται από το υπουργείο Οικονομικών, επειδή η ΔΕΗ χάνει έσοδα από λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι...»

Άντε και...καλό μήνα.

Από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου