Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Νίκος Γόδας "Νικήσαμε - ζήτω οι Ολυμπιονίκες του Σοσιαλισμού. Γεια σας συναθλητές μου"

Εκδήλωση τιμής στον εκτελεσμένο 
ΕΛΑΣίτη ποδοσφαιριστή Νίκο Γόδα
 

Στην κατάμεστη, παρά την καταρρακτώδη βροχή, αίθουσα του πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωσης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ προς τιμήν του ΕΛΑΣίτη κομμουνιστή και ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Νίκου Γόδα, που τέτοιες ημέρες (19 Νοέμβρη) πριν 65 χρόνια εκτελέστηκε στην Κέρκυρα από το αστικό κράτος. Για τον Νίκο Γόδα και την ιστορία του μίλησε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο ανιψιός του Νίκου Γόδα, Χρήστος, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο πρώην Δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Σάββας Παπάζογλου. 

Μάλιστα σε ένα ιδιαίτερο στιγμιότυπο που τράβηξε το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, ο Σάββας Παπάζογλου πρόσφερε στην εκδήλωση τη φανέλα του παλιού ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Ανδρέα Μουράτη, η οποία είναι αντίστοιχη με αυτή που ζήτησε να φορέσει ο Νίκος Γόδας ως τελευταία του επιθυμία τη στιγμή της εκτέλεσής του. 

Επίσης, προβλήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο με πληροφορίες για τη ζωή του Νίκου Γόδα ως ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, ως μαχητή του ΕΛΑΣ, αλλά και με μαρτυρίες από συγκρατούμενούς του για την παραμονή του στις φυλακές μέχρι την ώρα της εκτέλεσης.

 

Στην ομιλία του ο Πέτρος Αλέπης τόνισε πως το ΚΚΕ πραγματοποιεί τη σημερινή εκδήλωση για να τιμήσει τον κομμουνιστή, λαϊκό αγωνιστή, μαχητή του ΕΛΑΣ και στη συνέχεια φυλακισμένο στα μπουντρούμια του αστικού κράτους, Νίκο Γόδα, που αποτελεί έναν ήρωα από τους χιλιάδες αλύγιστους εκείνης της γενιάς, που πέθανε όρθιος, δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και εκτελέστηκε γιατί δεν αποκήρυξε τις ιδέες του. 
 
Επίσης, αναφέρθηκε στην ενέργεια του Νίκου Γόδα να ζητήσει ως τελευταία επιθυμία να εκτελεστεί φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού, του οποίου υπήρξε βασικός παίκτης, την οποία χαρακτήρισε ως μια συμβολική κίνηση που δείχνει πόσο αυθεντικός και λαϊκός χαρακτήρας ήταν.

«Από την ηρωική στάση αυτού του νέου ανθρώπου -θυμίζουμε ότι εκτελέστηκε μόλις 27 ετών- που παρέμεινε αμετακίνητος στα ιδανικά του χωρίς να λογαριάσει ούτε την ίδια του τη ζωή, προβάλει ανάγλυφα όλο το μεγαλείο, η ηθική ανωτερότητα, η υπέρτατη θυσία των κομμουνιστών για το δίκιο και την προκοπή του Λαού. 

Έτσι ήταν, έτσι είναι οι κομμουνιστές. Στην πράξη και όχι στα λόγια κατοχυρώνουν αυτό που λέμε πρωτοπορία. Ακόμη και στο εκτελεστικό απόσπασμα έμειναν αταλάντευτοι, όρθιοι. 

Πόσοι και πόσοι δεν πέθαναν φωνάζοντας "ζήτω το ΚΚΕ", "ζήτω η Σοβιετική Ένωση", "σύντροφοι συνεχίστε τον αγώνα". Πόσους τους πηγαίνανε για εκτέλεση και αυτοί χαμογελώντας έδιναν κουράγιο στους συγκρατούμενους συντρόφους, έβρισκαν τη δύναμη να γράψουν δυο λόγια παρηγοριάς για του δικούς τους, είχαν την αγωνία τους το πώς θα συνεχιστεί η πάλη, πώς θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το Λαό. 


Έτσι και ο Νίκος Γόδας. 

Όπως διασώζουν μαρτυρίες συγκρατουμένων του, πριν φύγει απ' τη φυλακή για τον τόπο εκτέλεσης φωνάζει με δυνατή ψυχωμένη φωνή: 

"Νικήσαμε - ζήτω οι Ολυμπιονίκες του Σοσιαλισμού. Γεια σας συναθλητές μου", 

ενώ σε ένα από τα γράμματά του προς την οικογένεια κάποιες μέρες πριν την εκτέλεση γράφει: "Θέλω να ζήσετε καλά. Πεθαίνω για την πατρίδα και τα ιδανικά μου. Αν κάνετε γιο να του δώσετε το όνομά μου"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Αλέπης.

Όπως είπε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η στάση των κομμουνιστών είναι αυτή που κάνει ακόμα και τους εχθρούς της ιδεολογία μας να σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι, σε αντίθεση με την αισχρότητα, τη δειλία, τον στρουθοκαμηλισμό και παράλληλα τον τραμπουκισμό που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα οι φασίστες.

Επίσης, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Θέλουμε να επισημάνουμε πως με αυτή την εκδήλωση το ΚΚΕ δεν κάνει παντός είδους μνημόσυνο αποκομμένο από το σήμερα, τις σημερινές εξελίξεις, την πραγματικότητα που ζούμε. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε για κάποιες άλλες ηρωικές εποχές, να περιγράψουμε τελικά περίπου ως μεταφυσική, ανεξήγητη ή απλώς ρομαντική την πορεία, τις επιλογές των αγωνιστών, των κομμουνιστών τότε. 

Αντίθετα: Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, διαπαιδαγωγούμαστε, τιμούμε τους νεκρούς μας και σφίγγουμε το χέρι μπροστά στη σκληρή πάλη που διεξάγουμε σήμερα».

 

Στο χαιρετισμό του ο Χρήστος Γόδας, ανιψιός του Νίκου Γόδα, είπε για το θείο του πως ανήκει στην ιστορία και όχι στους συγγενείς και πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις τις έχει ανάγκη η Ελλάδα σήμερα, προκειμένου να δείχνουν και να εμπνέουν το δρόμο που πρέπει για να ξανασταθεί όρθια. (Δείτε εδώ απόσπασμα απο την ομιλία του).
 
Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Σάββας Παπάζογλου, με δηλώσεις του χαρακτήρισε σημαντική στιγμή την εκδήλωση για τον Νίκο Γόδα, ενώ μίλησε και για την ενέργειά του να φέρει τη φανέλα του Ανδρέα Μουράτη, προκειμένου να δει ο κόσμος την ανάλογη που φορούσε ο Νίκος Γόδας στην εκτέλεσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου