Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

KKE: Η Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί τα εκατομμύρια των ανέργων.


 
Σε ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για 
την ανεργία των νέων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τα κροκοδείλια δάκρυα των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανεργία αποτελούν πρόκληση για τα εκατομμύρια των ανέργων, ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες, έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας, που οξύνεται εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών.

Τα προγράμματα της ΕΕ όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά ανοίγουν νέους επικίνδυνους δρόμους για το παραπέρα τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δίνουν τη δυνατότητα στους μεγαλοεπιχειρηματίες να απολύουν εργαζομένους με σχετικά καλύτερα εργασιακά δικαιώματα και να τους αντικαθιστούν με άλλους, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα, με μισθούς πείνας και άθλιες εργασιακές σχέσεις.

Τα λεγόμενα προγράμματα μαθητείας, που μετατρέπουν τους νέους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους, καταδικάζοντάς τους σε μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια, περιπλάνηση και μετακίνηση σε όλη την ΕΕ, δηλαδή στη μετανάστευση, υπηρετούν τους στόχους της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Γι' αυτό προσφέρουν επίσης ζεστό χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω επιδοτήσεων και απαλλαγών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Η ΕΕ, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις τους προσπαθούν με διάφορα μέτρα να ανακυκλώνουν την ανεργία και τη φτώχεια, γιατί φοβούνται το ενδεχόμενο η όξυνση των λαϊκών προβλημάτων να οδηγήσει σε συνειδητοποίηση των αιτιών της κρίσης, σε δυνάμωμα της ταξικής πάλης, που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την πολιτική και την εξουσία τους.


Τα μέτρα αποδεικνύουν ότι η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη όχι μόνο δε θα οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία, αλλά θα στηριχθεί στην ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων. Γι' αυτό και οι συζητήσεις στην ΕΕ για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρα ανάπτυξης δε συνιστούν "φιλολαϊκή στροφή", όπως παρουσιάζεται. Οι όποιες αλλαγές στο σημερινό μείγμα διαχείρισης αφορούν το πώς θα υπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων και δε θα ανακόψουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων. 

Άλλωστε, τόσο οι εκθέσεις της ΕΕ όσο και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να επιταχυνθούν.

Ο ελληνικός λαός έχει σήμερα στα χέρια του περισσότερες αποδείξεις ότι τα προβλήματά του δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια της οικονομίας του κεφαλαίου και της ΕΕ. 

Μόνη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση αποτελεί η πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό κυρίαρχο και τη δική του διακυβέρνηση - εξουσία. Μόνο αυτή η πρόταση μπορεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη με σκοπό την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, τη σταθερή δουλειά με πραγματικά δικαιώματα για όλους».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου