Σάββατο 4 Μαΐου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ: Κλιμακώνουν την επίθεση σε Μισθούς και Συμβάσεις.


Σκλάβους. Εργάτες που όχι μόνο δε θα έχουν κανένα δικαίωμα, αλλά και θα πιστεύουν πως αυτή τους η ζωή χωρίς κανένα δικαίωμα, είναι θυσία που κάνουν για δικό τους όφελος.*
Οχι μόνο δε θα αντιστέκονται, αλλά και θα συμφωνούν ώστε όλες οι συνθήκες που συνθέτουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο δουλεύουν (και βέβαια αλληλεπιδρούν σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητάς τους) θα βρίσκονται υπό διαρκή αίρεση, θα διαμορφώνονται συνεχώς με βάση πόσο διασφαλίζουν την κερδοφορία του εργοδότη: ο μισθός, η ασφάλιση, οι μέρες και ώρες δουλειάς, το αν και τι μέτρα ασφάλειας και υγιεινής θα υπάρχουν στον εργασιακό χώρο, το αν και πότε θα κάνουν διάλειμμα, το αν και πόσο θα έχουν δουλειά...
Σε μια τέτοια κόλαση θέλουν να βυθίσουν την εργατική τάξη και τα παιδιά της, τα μονοπώλια και η συγκυβέρνηση, η ΕΕ, η τρόικα, όλοι οι πολιτικοί τους υπηρέτες...
 
...«Μηχανισμός» κατακρεούργησης των μισθών
Η «ανάκαμψη» της κερδοφορίας των μονοπωλίων απαιτεί να καταργηθεί κάθε ελάχιστο «δίκτυ ασφαλείας» υπήρχε μέχρι σήμερα για τους εργάτες. Αυτό που επιδιώκουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα επιτελεία τους είναι να καταργήσουν (ή να αχρηστέψουν) τις ίδιες τις Συλλογικές Συμβάσεις ως εργαλεία ενιαίας, ταξικής οργάνωσης και άμυνας των εργατών απέναντι στην επιθετικότητά τους.

Αυτό βεβαιώνει άλλωστε ο ίδιος ο στόχος της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού με νόμο και με το λεγόμενο «Μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού» που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα σχέδια, ο μηχανισμός αυτός θα «καθορίζει» τον κατώτατο μισθό με βάση τη γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας, το ρυθμό ανάπτυξης, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Επιπλέον, με το πρόσχημα - και πάλι - της αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας των νέων, τα σχέδια περιλαμβάνουν διαφοροποίηση του μισθού ανάλογα με την ηλικία (ώστε οι νέοι να παίρνουν το 75% του μισθού των ενηλίκων και να βρίσκουν... πιο εύκολα δουλειά). Επιπλέον, προβλέπεται διαφοροποίηση των κατώτατων μισθών ανάλογα με την περιοχή (τις συνθήκες ύφεσης και ανεργίας σε αυτή), αλλά και την παραγωγικότητα κάθε κλάδου. Δηλαδή, ουσιαστικά παύει να υπάρχει «κατώτατος» μισθός. Υπάρχει μόνο το δικαίωμα του κάθε μονοπωλίου να προασπίζει τα κέρδη του με κάθε τρόπο, ξεζουμίζοντας τον εργάτη όλο και περισσότερο.

«Εύλογα» ζητήματα βλέπει η ΓΣΕΕ
Τι βρίσκει να πει η διοίκηση της ΓΣΕΕ την ώρα που οι μεγαλοεργοδότες ξετυλίγουν την επίθεση σε Μισθούς και Συμβάσεις με διαρκή ένταση; Οτι (όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας μετά την πρόσφατη συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ) οι εργοδοτικές οργανώσεις φέρνουν «εύλογα και νόμιμα επιχειρήματα». 


Αυτός είναι ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.  
Να αναγνωρίζει την αγωνία των επιχειρήσεων να αυξήσουν τα κέρδη τους και όχι την αγωνία των εργατών να σώσουν τη ζωή τους.

 

Γι' αυτό, ο αγώνας για την υπεράσπιση Μισθών και Συμβάσεων, είναι άρρηκτα δεμένος με την ολόπλευρη αποδυνάμωση όλων εκείνων που πίνουν νερό στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», θέλουν τα συνδικάτα χειροκροτητές της ανάπτυξης των μονοπωλίων και τους εργάτες συνομιλητές των μέτρων στήριξης των πολυεθνικών. 

Είναι άρρηκτα δεμένος με την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων, ως εργαλείων υπεράσπισης και πάλης των εργατών και των δικών τους ταξικών συμφερόντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου