Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

«...Βρισκόταν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή»

Μαρτυρία αυτόπτη ότι το μαλαισιανό «Μπόινγκ» 
καταρρίφθηκε από Ουκρανό πιλότο δηλώνει πως έχει η Ρωσία*


Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν νέα ισχυρά στοιχεία σχετικά με τη συντριβή του «Μπόινγκ 777» των «Malaysia Airlines» τον περασμένο Ιούλη στην Ανατολική Ουκρανία.

«Οι ερευνητές κατόρθωσαν να έρθουν σε επαφή χθες το βράδυ με έναν Ουκρανό στρατιωτικό που επιβεβαίωσε ότι εγκατέλειψε με τη θέλησή του τη μονάδα του και έφτασε σε ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ερευνών, η υπηρεσία που αναλαμβάνει τις σημαντικότερες έρευνες στη Ρωσία.

«Σύμφωνα με τον μάρτυρα αυτόν, το αεροσκάφος "Μπόινγκ 777" που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 ενδέχεται να καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου από ένα στρατιωτικό αεροπλάνο "Σουχόι-25" της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, με κυβερνήτη τον πιλότο Βολόσιν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή»

Ο μάρτυρας, που σύμφωνα με τη Μόσχα πέρασε από ανιχνευτή ψεύδους και μπορεί να τεθεί σε πρόγραμμα προστασίας, είδε το μαχητικό να απογειώνεται από την αεροπορική βάση όπου εργαζόταν και ο ίδιος, κοντά στο Ντιπροπετρόφσκ, στην Ανατολική Ουκρανία. 

Υποστήριξε μάλιστα ότι είδε πως το αεροπλάνο ήταν εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος «R-60», ενώ οι πολιτοφύλακες του Ντονμπάς δεν διαθέτουν αεροπορικά μέσα.

«Ο μάρτυρας παρατήρησε αμέσως πως όταν επέστρεψε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο οι πύραυλοι έλειπαν και ότι άκουσε καθαρά τον πιλότο Βολόσιν να λέει σε έναν άλλο στρατιώτη: "Βρισκόταν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή"», συνεχίζει η Επιτροπή που δηλώνει έτοιμη να παρουσιάσει τις αποδείξεις της στους διεθνείς ερευνητές της υπόθεσης.

Το «Μπόινγκ 777», που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ, συνετρίβη στις 17 Ιούλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 298 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό. Τα δύο τρίτα των θυμάτων ήταν Ολλανδοί υπήκοοι. 

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ είχαν σπεύσει να υποστηρίξουν ότι η πτήση ΜΗ17 καταρρίφθηκε από τους πολιτοφύλακες, από πύραυλο εδάφους-αέρος με τον οποίο τους είχε εξοπλίσει η Ρωσία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου