Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Οι «μελέτες» των βιομηχάνων και οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό...


Πόσο τυχαία είναι κάθε φορά η συζήτηση για τις αλλαγές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και το περιεχόμενό τους; Τι σχέση έχουν οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που τώρα σχεδιάζονται; Ποιος και με ποια κριτήρια χαράσσει την κατεύθυνση των μέτρων που παίρνονται σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης; 

Αυτά και άλλα ερωτήματα βρίσκουν απάντηση στη μελέτη που συνέταξε ο ΣΕΒ τον περασμένο Μάη, με τίτλο «Ο ρόλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Η μελέτη περιλαμβάνει ξεχωριστό κεφάλαιο με τίτλο «Βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα», όπου ο ΣΕΒ ξεκαθαρίζει από την πρώτη αράδα: «Πλέον, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε βασικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού για να είναι βιώσιμο και δίκαιο, με προσθήκη ανταποδοτικού σκέλους στον πρώτο, δημόσιο και συλλογικό πυλώνα του και προώθηση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα του».

Το προκλητικό είναι ότι οι βιομήχανοι υποδεικνύουν ως σημαντικό παράγοντα «αστάθειας» του συστήματος την «εισφοροδιαφυγή και αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων εισφορών», για την οποία οι εργοδότες και το κράτος τους έχουν την πρώτη ευθύνη. 

Κατά τ' άλλα, όπως θα δούμε και πιο κάτω, η ενίσχυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα της ασφάλισης (δηλαδή των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης) είναι στην προμετωπίδα των μεταρρυθμίσεων που ζητάει από δω και πέρα ο ΣΕΒ.

Εύσημα για τις μέχρι τώρα ανατροπές
 
Απαριθμώντας τους νόμους που ψηφίστηκαν μέχρι σήμερα και τα οφέλη που αποκόμισε έμμεσα ή άμεσα το κεφάλαιο, η μελέτη του ΣΕΒ στέκεται ιδιαίτερα στην «αύξηση της ελάχιστης διάρκειας της περιόδου εισφορών για την απόκτηση πλήρων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στα 40 έτη, την αύξηση της ελάχιστης ηλικίας για τη λήψη πλήρους σύνταξης στα 62 έτη και του γενικού ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ανεξαρτήτως φύλου».

Ξεχωρίζει επίσης τους νόμους που οδήγησαν σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ώστε αυτές να μειωθούν στο άμεσο μέλλον ακόμα πιο κάτω και από τα σημερινά επίπεδα, όπως και τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων κύριας ασφάλισης σε έξι, που έφερε «ενοποίηση» των παροχών προς τα κάτω για όλους τους ασφαλισμένους. 

Για τον ίδιο λόγο, η μελέτη ξεχωρίζει την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), τον διαχωρισμό των κλάδων Υγείας όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων από τους τομείς συντάξεων και την ενοποίηση των κλάδων Υγείας στον ΕΟΠΥΥ.

Οι βιομήχανοι επιχαίρουν για τον «εξορθολογισμό ειδικών κατηγοριών ασφαλισμένων», όπως έγινε με τη λίστα βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων, όπου παρατηρούν ότι «η εμβέλειά της περιορίστηκε στο 8% των εργαζομένων». 

Επίσης, σημειώνουν την αλλαγή στην ασφάλιση των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, με ένταξη όλων των νεοπροσλαμβανόμενων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όπως και τον «εξορθολογισμό» στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες του Ασφαλιστικού, που σημαίνει μείωση της κρατικής δαπάνης και αύξηση της δαπάνης για τα νοικοκυριά.

Το από δω και πέρα... (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου