Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

«Έτσι κι αλλιώς, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει και στη νέα φάση επιτήρησης, όπως και στην παλιά...

Γιούρογκρουπ: Δίμηνη «τεχνική παράταση» του μνημονίου 

 

Tη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα συζήτησε σήμερα το Eurogroup. Όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποφασίστηκε δίμηνη «τεχνική παράταση» του «ελληνικού προγράμματος» (Μνημονίου) και ότι το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης θα υποβληθεί αύριο. 
 
Έτσι, τα «τεχνικά κλιμάκια» της τρόικας αναμένονται αύριο στην Αθήνα, καθώς στο επίπεδο των συζητήσεων και των πάρε - δώσε, είναι η διαμόρφωση των αντιλαϊκών μέτρων για την «αξιολόγηση» του προγράμματος αλλά και για την «επόμενη μέρα», αυτή που η κυβέρνηση ονομάζει «μεταμνημονιακή».

Όπως δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, η τρόικα ενημέρωσε το Eurogroup πως υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως αυτή δεν είναι αρκετή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του 2014.

Την Τρίτη, η Ελλάδα θα υποβάλλει και τυπικά (με επιστολή) το αίτημα της δίμηνης παράτασης το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. 

Σε αυτό το αίτημα θα υπάρχει από την Ελλάδα η επαναβεβαίωση των δεσμεύσεών της για την υλοποίηση των ενεργειών του προγράμματος.

Παραλλήλως, η τρόικα θα υποβάλλει την Τρίτη έκθεση για τα πεπραγμένα της Ελλάδας.


Η τρόικα πρότεινε την παράταση της διαθεσιμότητας των 11 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως το τέλος Φεβρουαρίου και το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα. 

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), η οποία μετατίθεται «για πρακτικούς λόγους» κατά δύο μήνες, στο τέλος Φεβρουαρίου. Η οποιαδήποτε απόφαση για τη γραμμή ECCL θα ληφθεί αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του παρόντος προγράμματος, αν αυτό ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για τη χρήση πιστωτικής γραμμής ECCL.

 
Σχόλιο του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για τις  διαπραγματεύσεις  κυβέρνησης - 
τρόικα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το δίλημμα για παράταση ή όχι του μνημονίου δεν αφορά το λαό, που θα συνεχίσει να ματώνει και στη νέα φάση επιτήρησης, όπως και στην παλιά. 

Αφορά τους δανειστές (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, που διαπραγματεύονται στις πλάτες του λαού για το πώς θα πληρωθεί το δυσβάσταχτο χρέος, για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός, καθώς και για το πώς θα επιτευχθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη.

Με όλους αυτούς πρέπει να ξεμπερδέψει οριστικά ο λαός, γυρνώντας την πλάτη σε εκείνους που τον θέλουν στη γωνία, να αναζητά δήθεν τον καλύτερο διαπραγματευτή»...

Περισσότερα  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου