Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ καλεί σε συστράτευση, όλους τους "προοδευτικούς, δημοκρατικούς και εχέφρονες" πολίτες».

Πλαγιοκόπηση Παπανδρέου στην πορεία 
αναμόρφωσης της κεντροαριστεράς *
 

Στο ζουρνά που τους παίζει ο Γ. Παπανδρέου κινούνται στο ΠΑΣΟΚ, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός να υλοποιήσει τα σχέδιά του και να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, κόντρα στις επιδιώξεις της σημερινής ηγεσίας, του Ευ. Βενιζέλου, να ηγηθεί η ίδια με το ΠΑΣΟΚ και τη λεγόμενη «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» (εκλογικό σχήμα διάδοχο της Ελιάς) της αναμόρφωσης της εγχώριας κεντροαριστεράς.


Σε αυτή τη βάση, μετά το αποτέλεσμα της χτεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή, ο Ευ. Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων ότι το ΠΑΣΟΚ «και προεκλογικά (...) θα προσπαθήσει να εγγυηθεί τη λειτουργία της οικονομίας, των θεσμών της χώρας (...) 

Μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ θα είναι, μαζί με όλη τη Δημοκρατική Παράταξη, πάλι παρόν ως εγγυητής των ομαλών εξελίξεων (...) Αυτό τον εγγυητικό ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει κανείς άλλος μέσα στο πολιτικό σύστημα. Δεν μπορεί να τον παίξει ούτε φυσικά η αντιπολίτευση που διεκδικεί να κυβερνήσει χωρίς πρόγραμμα, ούτε νέα κόμματα που έρχονται να λειτουργήσουν ως η νέα ΔΗΜΑΡ, με τις αβεβαιότητες και τις ασάφειες και τις αντιφάσεις που είχε η ΔΗΜΑΡ στην προηγούμενη Βουλή».

Μετά το καρφί του αυτό στον Γ. Παπανδρέου και το σχεδιαζόμενο κόμμα του, κάλεσε «σε συστράτευση τους πάντες. Όλους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς και εχέφρονες πολίτες». 

Σε αυτό το πλαίσιο και επιχειρώντας φυγή προς τα εμπρός, σήμερα συνεδριάζει η Εκλογική Επιτροπή του «ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη».

Προηγήθηκαν, βέβαια, προσπάθειες από στελέχη του χώρου να μεταπείσουν τον Γ. Παπανδρέου και να μην προχωρήσει τα σχέδιά του. Λέγεται ότι μετά τη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή οι Ν. Ανδρουλάκης, Φώφη Γεννηματά, Γ. Μανιάτης, Γ. Δριβελέγκας, Δ. Κρεμαστινός και Α. Λοβέρδος πήγαν στο γραφείο του σε μια προσπάθεια να μην προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος. 

Ο Γ. Παπανδρέου τους είπε ότι το...
σκέφτεται και ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα!

Από το περιβάλλον του αρχικά διαχεόταν ότι η ανακοίνωση του κόμματος θα γινόταν ακόμα και χτες, αλλά τελικά οι ανακοινώσεις μετατέθηκαν για σήμερα. Αλλοι κύκλοι διαχέουν πως η ανακοίνωση θα γίνει μετά την Πρωτοχρονιά.

Και παρέμβαση Λαλιώτη
 
Παρέμβαση προς τον Γ. Παπανδρέου ώστε να μην προχωρήσει φέρεται να έκανε και ο Κ. Λαλιώτης. Ο ίδιος έκανε και δημόσια σχετική παρέμβαση ζητώντας να διαφυλάξουν «την συνοχή και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ (...) Κάθε επιλογή και κάθε απόφαση, που οδηγεί στη διάσπαση είναι ένα ολέθριο λάθος και μετά έπονται ένας παρατεταμένος εσωκομματικός "εμφύλιος" και μύρια, μοιραία λάθη».

«Ανοικτή επιστολή - έκκληση» ώστε να μη στήσει κόμμα ο Γ. Παπανδρέου απηύθυνε και ο Κ. Σκανδαλίδης

Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και ο Μ. Παπαϊωάννου.

Κατά πληροφορίες, πάντως, στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου καταρτίζουν ψηφοδέλτια εδώ και μισό μήνα, στη συγκρότηση των οποίων λέγεται ότι έχει ενεργό εμπλοκή ο Δ. Ρέππας.

Από τη ΝΔ υπολογίζουν ότι ένα κόμμα Παπανδρέου μπορεί να κόψει έως 1% από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Άλλοι κύκλοι εκτιμούν πως αν προχωρήσει, τόσο ο ίδιος όσο και το ΠΑΣΟΚ θα μείνουν εκτός Βουλής, διευκολύνοντας την κατάκτηση αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

*Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του  Ριζοσπάστη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου