Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ελεύθεροι οι 3 Κουβανοί αγωνιστές επέστρεψαν στο Νησί...

και η Κούβα απελευθέρωσε 2 πράκτορες της CIA*
 
 
ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ  Προς εξομάλυνση 
των διπλωματικών σχέσεων 
 
Προς εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων βαδίζουν ΗΠΑ και Κούβα, μετά τη χτεσινή εξέλιξη με την ανταλλαγή κρατουμένων και την ανακοίνωση τόσο του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όσο και του Ραούλ Κάστρο, Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας και του Συμβουλίου των Υπουργών.
 
Χτες, στην Κούβα επέστρεψαν δίνοντας μεγάλη χαρά στους συγγενείς τους και σε όλο το κίνημα αλληλεγγύης και οι τρεις Κουβανοί αγωνιστές που εξακολουθούσαν να κρατούνται από το 1999: 

Οι Χεράρδο Ερνάντες με ποινή δύο φορές ισόβια, Ραμόν Λαμπανίνο που είχε ποινή έως το 2024 και Αντόνιο Γκερέρο που θα ολοκλήρωνε την ποινή του το 2017, και μαζί με τους Ρενέ Γκονζάλες και Φερνάντο Γκονζάλες, που είχαν ήδη απελευθερωθεί νωρίτερα, αποτελούσαν τους 5 Κουβανούς αγωνιστές, που είχαν διεισδύσει στην αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι για να αποτρέψουν επιθέσεις στο Νησί και να αποκαλύψουν τα σχέδια που έχουν τη στήριξη των αμερικανικών κυβερνήσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

 
Από την πλευρά της, η Κούβα, όπως είπε ο Ραούλ  Κάστρο, απελευθέρωσε για ανθρωπιστικούς λόγους τον πράκτορα Αλαν Γκρος, 65 χρονών, που δούλευε για την Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), παραμάγαζο της CIA, είχε συλληφθεί το 2009 και καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη, επειδή έστηνε υπονομευτικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών στο Νησί. 

Επίσης, απελευθερώθηκε και ένας ακόμα πράκτορας της CIA κουβανικής καταγωγής που κρατούνταν περιπου 20 χρόνια, χωρίς να δοθεί το όνομά του.

Εκτός από τις παραπάνω πληροφορίες για τις απελευθερώσεις, στο μήνυμά του που μεταδόθηκε ραδιοτηλεοπτικά στη χώρα, ο ηγέτης της Κούβας σημείωσε: 

«Επίσης αποφασίσαμε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων (σ.σ. είχαν διακοπεί από το 1961). Αυτό δε σημαίνει ότι λύθηκε το κύριο ζήτημα. Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές ζημιές στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Παρόλο που οι κυρώσεις έχουν μετατραπεί σε νόμο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να τροποποιήσει την εφαρμογή τους, χρησιμοποιώντας τις εκτελεστικές του εξουσίες.

Προτείνουμε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να υιοθετήσει αμοιβαία μέτρα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και να κινηθούν προς την ομαλοποίηση, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 

Η Κούβα επαναλαμβάνει τη βούλησή της να στηρίξει τη συνεργασία σε πολυμερείς Οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ.  

Αναγνωρίζοντας ότι έχουμε βαθιές διαφορές, κυρίως στην εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξωτερική πολιτική, επιβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να συζητήσουμε όλα τα θέματα. 

Καλώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αφαιρέσει τα εμπόδια που αποτρέπουν και περιορίζουν τους δεσμούς μεταξύ των λαών, των οικογενειών και των πολιτών των δύο χωρών μας, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τα ταξίδια, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες. 

Η πρόοδος στις ανταλλαγές έχει αποδείξει ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση σε πολλά προβλήματα. Όπως έχουμε πει, θα πρέπει να μάθουμε την τέχνη της συμβίωσης, με πολιτισμένο τρόπο, με τις διαφορές μας. Γι' αυτά τα σημαντικά ζητήματα θα μιλήσουμε και αργότερα».

Επίσης, ο Ραούλ Κάστρο ευχαρίστησε για τη διαμεσολάβηση του Πάπα Φραγκίσκου και του Βατικανού και της κυβέρνησης του Καναδά για τη διευκόλυνση του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο.

Δεν αλλάζει ο στόχος των ΗΠΑ...

*Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη "ΔΙΕΘΝΗ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου