Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Ουκρανία: Μάχες στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ - Η Γερμανία μελετά την αποστολή στρατιωτώνΟι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες υπέστησαν τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες από την επίσημη έναρξη της εκεχειρίας στις 5 Σεπτέμβρη καθώς έχασαν 12 άνδρες τους σε συγκρούσεις στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανικός στρατός.

Η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία είναι εξαιρετικά εύθραυστη τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί αρκετοί πολίτες και στρατιώτες καθώς κι ένας εργαζόμενος του Ερυθρού Σταυρού στο Ντονέτσκ.  

«Το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ παραμένει πρωταρχικός στόχος για τους τρομοκράτες. Χθες, κατέφυγαν σε μερικές, ευτυχώς αποτυχημένες, απόπειρες να εισβάλουν. Δώδεκα (αυτονομιστές) σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις και αυτή είναι η μεγαλύτερη μαζική απώλεια από την πλευρά των ανταρτών από τις 5 Σεπτεμβρίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού Αντρίι Λισένκο.

Ο ίδιος είπε ότι δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Το  Βερολίνο  ενδέχεται  να  αναπτύξει 
στρατιώτες για να επιτηρούν την εκεχειρία 

Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει στρατιώτες για να επιτηρούν την εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν οι ρωσόφωνοι και ο ουκρανικός στρατός με τη διαμεσολάβηση του ΟΑΣΕ, είπε σήμερα πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την πηγή, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είναι προετοιμασμένες να αποστείλουν στρατιώτες και εξοπλισμό αν ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που θα προβλέπουν αποστολή του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή γερμανικών στρατευμάτων. 

Ο αριθμός των στρατιωτών που ενδεχομένως να αναπτυχθεί, ωστόσο, δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί και επίσης δεν υπάρχει ακόμη επιχειρησιακό σχέδιο γιατί αυτό θα εξαρτάτο από την κατάσταση στον τομέα της ασφαλείας στην Ουκρανία και από τις συνθήκες που θα όριζε ο ΟΑΣΕ, είπε η πηγή.

Τον περασμένο μήνα, Γαλλία και Γερμανία προσφέρθηκαν να αναπτύξουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΑΣΕ να εντείνει την επιτήρηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» έγραψε ότι 200 στρατιώτες έχει σχεδιαστεί να συμμετάσχουν στην αποστολή με τους 150 από αυτούς να επιβλέπουν τις περιοχές της κρίσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους 50 να παρέχουν προστασία. 

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε συνομιλίες με το Παρίσι σχετικά με τους τρόπους υποστήριξης του ΟΑΣΕ, αλλά πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής οι συνομιλίες είναι βολιδοσκοπικές και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου