Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, να οργανώσουν τον αγώνα τους...να διεκδικήσουν ένα "στοπ" σε όσα έρχονται και είναι χειρότερα...»

Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη στο ρ/σ «ΒΗΜΑ FM»*


Παρέμβαση στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM» και στους δημοσιογράφους Μπ. Παπαπαναγιώτου και Αργ. Παπαστάθη έκανε, την Παρασκευή 3 Οκτώβρη, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις.

Παρατίθενται αποσπάσματα από τη συζήτηση:

Που βλέπετε να οδηγεί αυτή η διαδικασία με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που ξεκίνησε και πως αποτιμάτε τις αντιδράσεις και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης;

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ο ελληνικός λαός, δηλαδή οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, να οργανώσουν τον αγώνα τους, να κινητοποιηθούν μέσα από τα σωματεία, μέσα από πολλές μορφές πάλης, ώστε να διεκδικήσουν ένα "στοπ" σε όσα έρχονται και είναι χειρότερα, να αποσπάσουν με τον αγώνα τους κάποια καλυτέρευση και να δημιουργήσουν μια συμμαχία όλων αυτών οι οποίοι συντρίβονται με αυτή την πολιτική για να υπάρξει ριζική αλλαγή. Αυτό είναι το ζητούμενο.Ο λαός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από τα διάφορα παιχνίδια που παίζει η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει το λαό, να τον κρατήσει στον καναπέ, να του δημιουργήσει αυταπάτες ότι κάποια πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα και επίσης να μην περιμένει "σωτήρες", όπως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συμμετέχει με το δικό του τρόπο σ' αυτό το παιχνίδι της προεδρολογίας. Και ο οποίος βέβαια το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτεται, έχουμε ένα "πολιτικό στριπτίζ" πάρα πολύ γρήγορο, για το που το πάει...».

Τι εννοείτε;

«Εννοώ ότι αποκαλύπτει αυτά που εμείς λέγαμε και κάποιοι δεν τα πίστευαν και σήμερα μπορεί να βγάλει συμπεράσματα ο εργαζόμενος, ξεκινούν από τις μεγάλες διακηρύξεις περί "σκισίματος μνημονίων", κατάργηση νόμων κλπ και κατέληξαν στο "εμείς παρόμοια πολιτική θα εφαρμόσουμε και σας δίνουμε διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσετε". 

Άρα λοιπόν έχουμε ένα τέτοιο παιχνίδι αποπροσανατολισμού και ο λαός δεν πρέπει να "τσιμπήσει" σ' αυτήν την προσπάθεια και δεν πρέπει να περιμένει "σωτήρες" από τα πάνω και μάλιστα "σωτήρες' οι οποίοι κινούνται ακριβώς στην ίδια βασική γραμμή. 

Αν δούμε τα σχόλιά σας, προηγουμένως και όλη τη συζήτηση περί Ντράγκι, περί δημοσίου συμφέροντος, περί Γιούνκερ που είναι "σύμμαχος" της Ελλάδας... 

Ποιας Ελλάδας δηλαδή είναι σύμμαχος;

'Oλη αυτή η δραματική κατάσταση που ζει ο ελληνικός λαός και οι λαοί της Ευρώπης -γιατί ορισμένοι το αποσπούν και νομίζουν ότι είναι κάτι διαφορετικό- είναι έξω από την πολιτική που ακολούθησε ο κ. Γιούνκερ και η ΕΕ; Δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι; 

Επομένως, αν αυτοί είναι "σύμμαχοι", είναι "σύμμαχοι" του κεφαλαίου και του ευρωπαϊκού και του ελληνικού και προσπαθούν να συμβιβάσουν αντιτιθέμενα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου, που δεν έχουν να κάνουν όμως με το βιωτικό επίπεδο των εργαζομένων. Τους ακούσατε πουθενά να μιλάνε για αύξηση μισθών, ημερομισθίων, κατάργηση αντεργατικών νόμων, για να δοθούν λεφτά στην Παιδεία, στην Υγεία, στον πολιτισμό;».

Τους ακούσαμε για την ανταγωνιστικότητα...
   
«Αυτό θέλουν και όλη αυτή η διαπάλη που γίνεται αυτό ακριβώς το στόχο έχει, να δώσουν χρήματα από το αίμα, κυριολεκτικά, των λαών και της Ελλάδας και της Ευρώπης, προς αυτή την κατεύθυνση. 

Όσοι λοιπόν επιλέγουν το δρόμο της ΕΕ, δεν μπορούν να κοροϊδεύουν το λαό ότι μπορεί να ακολουθήσουν μια διαφορετική πολιτική. Γιατί και να βγούμε, όπως λένε, από τα μνημόνια, υπάρχει το μνημόνιο το μεγάλο, το τεράστιο, το ευρωπαϊκό. 

Ο κ. Ντράγκι είπε τα αυτονόητα, ότι "μπορεί να προχωρήσω σε αγορά ομολόγων αρκεί να ακολουθήσετε το δημοσιονομικό πρόγραμμα και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις". 

Η τρόικα λοιπόν μπορεί να φύγει, αλλά από άποψη ουσίας όλα τα μνημόνια παραμένουν, οι μνημονιακοί νόμοι -που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη ανεξάρτητα αν έχουν μνημόνιο ή όχι- θα παραμείνουν και αυτοί πιέζουν σε ακόμη μεγαλύτερη αντιλαϊκή κατεύθυνση, γιατί η κρίση του καπιταλισμού είναι βαριά, για παράδειγμα η Γερμανία, η πιο ισχυρή οικονομία, για δεύτερο τρίμηνο είναι σε στασιμότητα. 

Γενικότερα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο βλέπετε τι ακριβώς συμβαίνει και αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου».
 
Επομένως δεν έχει το παραμικρό νόημα να γίνει συζήτηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι και η ΔΗΜΑΡ κάνει μια στροφή έστω σε ένα μεταβατικό, μεσαίο, ενδιάμεσο στάδιο, να υπάρξει μια συνεργασία και μαζί σας;

«Ας πάρουμε για παράδειγμα τις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν χτες. Εμείς καταθέσαμε πρόταση νόμου -ανεξάρτητα από το τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς την είχαμε επεξεργαστεί εδώ και καιρό- για τον κατώτατο μισθό. 

Ακόμα και για το 751 ευρώ, τον κατώτατο μισθό, λέει ότι θα επανακαθοριστεί με τις συζητήσεις της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών. 

Ούτε αυτό δε διατυπώνει με σαφήνεια και εκτός αυτού, ο 13ος - 14ος μισθός που πήγε; "Κάηκε". Η 13η - 14η σύνταξη που πήγε; Δεν υπάρχει στην πρόταση νόμου. Για το χάος που επικρατεί με τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία, "δανεικούς" εργαζόμενους και όλα τα υπόλοιπα που αντικειμενικά υπονομεύουν ακόμα κι αν υπάρξει το 751 ευρώ, δε λέει τίποτα. 

Είναι η πρώτη γεύση λοιπόν για το τι πρόκειται να κάνει στο μέλλον. Επομένως για ποια συνεργασία να μιλήσουμε;».

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου