Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

«...αντιλαϊκά μέτρα, που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου και κατοχυρώνονται από τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ»

Συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ εν μέσω αντιλαϊκών σχεδίων*


Με φόντο το νέο πακέτο των αντιλαϊκών ανατροπών στα Εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, τη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 και την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνονται στα παζάρια της κυβέρνησης και της τρόικας, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο θα παραβρεθεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τη συνάντηση ως σημαντικό γεγονός, με κυβερνητικές πηγές να στέκονται στο γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη το τελευταίο διάστημα, ειδικά την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Η Αθήνα προσδοκά «έμπρακτη στήριξη» από το νέο πρόεδρο της Κομισιόν, τόσο σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, όσο και τη «διαπραγμάτευση» με την τρόικα και τις συζητήσεις για απεμπλοκή του ΔΝΤ από το πρόγραμμα της Ελλάδας.

Μάριο Ντράγκι: Συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής 

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης Μάριο Ντράγκι, χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση κάτω από τη βαθμίδα ΒΒΒ -όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος- θα περιλαμβάνονται μεν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων-«σκουπιδιών», αλλά υπό τον όρο να βρίσκονται σε δημοσιονομικό πρόγραμμα και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. 

Επιπλέον, στην περίπτωση των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, θα ζητούνται περισσότερα ενέχυρα και άλλες διασφαλίσεις σε σχέση με τις τράπεζες των άλλων κρατών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι χτεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ ήταν κατώτερες από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση περί «τέλους του μνημονίου».

 

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχολιάζοντας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τόσο τη συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ όσο και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, αναφέρει:

«Οι δηλώσεις Ντράγκι, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να συνεχιστεί, αποδεικνύουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που μιλάει για "τέλος του μνημονίου" και εκθέτουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που όλο αυτό το διάστημα ουσιαστικά "ωραιοποιεί" τις θέσεις της ΕΚΤ. 

Επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει τονίσει, ότι μια πιθανή μετάβαση σε πιο επεκτατική πολιτική διαχείρισης και σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς εποπτείας, χωρίς την τρόικα ή το μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή, θα συνοδεύεται πάντα με αντιλαϊκά μέτρα, που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου και κατοχυρώνονται από τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ».

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου