Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Παγκόσμια οικονομία: Βαθαίνει η ανισομετρία, μεγαλώνουν οι αντιθέσεις.

ΕΚΘΕΣΗ του Διεθνούς  Νομισματικού Ταμείου.


Παγκόσμια οικονομία: Βαθαίνει η ανισομετρία, μεγαλώνουν οι αντιθέσεις.
 
Ιταλία και Γαλλία, οι βραδυφλεγείς «βόμβες» της Ευρωζώνης.

Την ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη, σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, που συνεπάγεται όξυνση των ανταγωνισμών εν μέσω κρίσης, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εξαμηνιαία έκθεσή του. Στο διά ταύτα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός επιβεβαιώνει τα ζόρια στην αστική διαχείριση της κρίσης, αναθεωρώντας προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο ΑΕΠ, που υπολογίζει ότι θα φτάσει το 3,3%, αντί για 3,5% που είχε προβλέψει το Γενάρη και 3,2% που ήταν πέρσι.

Η έκθεση εστιάζει τις βασικές ανησυχίες στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, κυρίως από τις εξελίξεις στην Κύπρο και την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία». Σ' αυτό το πνεύμα ασκεί πιέσεις για αλλαγή στο μείγμα της διαχείρισης, διαπιστώνοντας «κούραση που συνδέεται με τη λιτότητα και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, το οποίο θα μπορούσε να περιπλέξει την πορεία προς μια τραπεζική ένωση».

Σε άλλο σημείο, η έκθεση σημειώνει: «Αυτό που μέχρι σήμερα ήταν μια ανάκαμψη σε δύο ταχύτητες - ισχυρή στις αναδυόμενες χώρες, πιο βραδεία στις ανεπτυγμένες - εξελίσσεται σε ανάκαμψη τριών ταχυτήτων» καθώς υπάρχει «διαφορά φάσης» μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, για τις οποίες το Ταμείο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος και κατά 3% το 2014.

Ο βασικός εξωτερικός κίνδυνος για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση, είναι «η επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ΗΠΑ μέσω των εμπορικών συναλλαγών και των χρηματοπιστωτικών αγορών», κυρίως στην περίπτωση που οι ανησυχίες των επενδυτών οδηγήσουν σε νέα άνοδο του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ.


Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προκρίνει τη «δημοσιονομική εξυγίανση» και την «τραπεζική ενοποίηση», προβλέποντας για φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3%, αναιμική ανάπτυξη 1,1% το 2014. 

Η Γαλλία είναι στην πλέον επικίνδυνη ζώνη, καθώς φέτος αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1%, ενώ στις προηγούμενες προβλέψεις του το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης θα κατέγραφε ανάπτυξη 0,3%. Από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, οκτώ αναμένεται θα παρουσιάσουν συρρίκνωση του ΑΕΠ: Η Ολλανδία -0,5%, η Ιταλία -1,5%, η Ισπανία - 1,6%, η Σλοβενία -2%, η Πορτογαλία -2,3%, η Ελλάδα -4,2% και η Κύπρος.

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου