Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Δυναμώνει η αποπροσανατολιστική προπαγάνδα.

 'Οπως εδώ, γίνεται προσπάθεια και στη Κύπρο να αποδοθεί η κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα στην τρόικα, σε «κακούς» πολιτικούς και τραπεζίτες.*


Με κορόνες για «αναλγησία της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο» προσπαθεί τώρα η κυπριακή κυβέρνηση να «νίψει τας χείρας της» για τα βάρβαρα μέτρα που συναποφάσισε στο Γιούρογκρουπ και τα χειρότερα που ετοιμάζει για το λαό μαζί με την τρόικα. Ταυτόχρονα, κλιμακώνεται στο νησί ο αποπροσανατολισμός με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε όσους άσκησαν διαχείριση στις τράπεζες, σε μια προσπάθεια -όπως έγινε και στην Ελλάδα- να ξεστρατίσει η συζήτηση από τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και τις ευθύνες που έχουν τα αστικά κόμματα - διαχειριστές στη συντριβή του λαού.

Σε ομιλία του στο Συνέδριο της Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε πρωτόγνωρες τις αξιώσεις που υποχρεώνουν την Κύπρο να αποτελέσει πείραμα, ενώ έστρεψε τα πυρά του και στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι δε θα πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες σε εκείνους που κλήθηκαν να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν θυσίες, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του στο όνομα της «παραγωγικότητας» να μειωθούν οι δαπάνες του δημοσίου τομέα.

Την ίδια στιγμή, σαν έτοιμες από καιρό, έρχονται στο φως καταγγελίες με ονόματα πολιτικών οι οποίοι φέρονται να έχουν διαγράψει δάνεια από το Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Τα ονόματα παραδόθηκαν στο γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, ο οποίος θα προχωρήσει σε «όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς διερεύνηση για το αν υπάρχει κάτι μεμπτό στην υπόθεση». Το ύψος των δανείων που χαρίστηκαν είναι από δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους.

Μεταξύ αυτών -σύμφωνα με δημοσίευμα σε ελληνικά ΜΜΕ- είναι η εταιρεία του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, που εμφανίζεται έως το 2014 να έχει συμφωνήσει να σβήσει δάνειο ύψους 5.8 εκατ. ευρώ, ο πρώην υπουργός Τίμης Ευθυμίου της κυβέρνησης Παπαδόπουλου με δάνειο ύψους 199.000 ευρώ και ο Αχιλλέας Κυπριανού, γιος του πρώην Προέδρου Δημοκρατίας, με δάνειο ύψους 1.285.000 ευρώ το Μάιο του 2011. Τα στοιχεία ωστόσο διαψεύδονται από τους ενδιαφερόμενους. Στη λίστα εμφανίζονται ονόματα πολιτικών, δημάρχων και άλλων δημόσιων λειτουργών. Δάνεια χάριζαν και οι τρεις μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική.

Συντηρώντας το βολικό για το αστικό πολιτικό σύστημα κλίμα που διαμορφώνουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης επανέλαβε χτες θέση της κυβέρνησης «για πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και των επιπτώσεών της στην ευρύτερη οικονομία», υποσχόμενος πλήρη διαφάνεια και απόδοση ευθυνών, όπου κι αν ανήκουν.

Χτες επίσης ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμφωνία με την τρόικα προκειμένου οι υφιστάμενες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου να μη διαγραφούν, αλλά να «απομειωθούν». Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κατέχει μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, την Πέμπτη προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και πέτυχε την έκδοση προσωρινού διατάγματος ακύρωσης της διαγραφής των μετοχών.

*Ριζοσπάστης,  Σάββατο 30 Μάρτη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου