Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

«Δεν θα 'ρθει "άσπρη μέρα" για τους λαούς μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ»


Ευρωπαϊκή Ένωση: 26,2 εκατομμύρια οι άνεργοι και ...αυξάνονται*

Η επιδείνωση της ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη, που χτυπιούνται από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, αποτυπώνεται σε ένα βαθμό στην τριμηνιαία επισκόπηση (δ' τρίμηνο 2012) για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση που δίνει στη δημοσιότητα η ίδια η ΕΕ.

Με τα δικά τους τα στοιχεία, λοιπόν, η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται, η κατάσταση της λαϊκής οικογένειας και των νοικοκυριών χειροτέρεψε και τσακίστηκαν οι δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία και άλλες κοινωνικές παροχές.  Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων. 

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Λάζλο Άντορ παραδέχεται πως «η κοινωνική κρίση στην Ευρώπη εξακολουθεί να επιδεινώνεται και σε ορισμένα κράτη-μέλη δεν προβλέπεται αισθητή βελτίωση της κατάστασης» και προσθέτει ότι «οι φτωχότεροι είναι πολύ συχνά αυτοί που πλήττονται περισσότερο».

Στην ΕΕ υπάρχουν σήμερα επισήμως 26,2 εκατομμύρια άνεργοι, ενώ μεγαλύτερη είναι η ανεργία στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεργία εξακολούθησε να αυξάνεται το Γενάρη του 2013. 26,2 εκατομμύρια άτομα είναι άνεργοι στην ΕΕ (19 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη) ή 10,8 % του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (11,9 % στη ζώνη του ευρώ). Την ίδια ώρα αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης.

Η ανεργία των νέων έφθασε στο 23,6% το Γενάρη του 2013, ενώ και η περίοδος ανεργίας των νέων κρατά περισσότερο. Σύμφωνα με την έκθεση, η τάση αυτή δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τους νέους να αποσπαστούν από την αγορά εργασίας και από την κοινωνία στο σύνολό της. Η αύξηση του αριθμού των νέων κάτω των 25 ετών οι οποίοι δεν έχουν απασχόληση ούτε παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση ανέρχονται σήμερα περίπου σε 8 εκατομμύρια.

Το ΑΕΠ της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 0,5% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σημείωσε δηλαδή τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τις αρχές του 2009.
Επίσης, οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία μειώνονται τάχιστα. Επίσης, τσακίζονται οι κοινωνικές δαπάνες στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προσαρμογών. Η φορολογία στα λαϊκά εισοδήματα έχει αυξηθεί έχοντας άμεσο αποτέλεσμα στη ζωή των εργαζομένων. 

 Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν 
στην ΕΕ, άκρως σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η επισκόπηση επίσης παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι γεννήσεις στην ΕΕ σταμάτησαν να αυξάνονται το 2009. Ο μέσος όρος πλέον είναι 1,6 παιδιά ανά γυναίκα. Το προσδόκιμο ζωής είναι 77,4 έτη για τους άνδρες και 83,1 για τις γυναίκες.

Επίσης,
σύμφωνα με την επισκόπηση, η μετανάστευση προς τις χώρες της ΕΕ από άλλες χώρες έχει μειωθεί σε σχέση με το ανώτατο επίπεδο που σημείωσε το 2007. Ωστόσο, το 2011 ο πληθυσμός στην ΕΕ αυξήθηκε κατά μισό εκατομμύριο, ενώ στην ΕΕ ζει ένας μετανάστης από χώρα εκτός ΕΕ ανά χίλιους κατοίκους κρατών της ΕΕ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου