Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΠΑΜΕ: Οι εργαζόμενοι να πάρουν την ευθύνη στα χέρια τους, για μην οδηγηθούν στην εξαθλίωση.

Σε μια ύπουλη τακτική καταφεύγει η κυβέρνηση, στο φόντο της επίθεσης στους μισθούς που θα κλιμακωθεί, όπως ομολογούν διαρκώς αξιωματούχοι της τρόικας, της ΕΕ και της συγκυβέρνησης. 

'Ετσι, την Παρασκευή 1η Μάρτη, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε σε ΜΜΕ προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καλλιεργήσει επανάπαυση στους εργάτες, δηλώνοντας πως ο κατώτατος μισθός δε θα πέσει κάτω από τα 586 ευρώ.

Ακόμα, εμφανίστηκε έτοιμος να υπογράψει απόφαση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το ΙΚΑ δεν θα δέχονται δηλώσεις επιχειρήσεων εάν σε αυτές περιλαμβάνονται μισθοί κατώτεροι των 586 ευρώ για υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης. 


 
 Βέβαια, έτσι, η κυβέρνηση έδωσε το σύνθημα στους μεγαλοεργοδότες να κλιμακώσουν την πάλη στα δικαιώματα που έχει αποσπάσει κάθε κλάδος, ισοπεδώνοντας τους μισθούς όλων των κλάδων στα επίπεδα του κατώτατου!

Επικίνδυνες και ύπουλες χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ τις νέες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για τον κατώτατο μισθό. 

Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στους τόπους
δουλειάς, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους.  

Να απαντήσουν με αγώνα σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο δουλειάς διεκδικώντας πρώτα και κύρια την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με αφετηρία τα 751 ευρώ ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις, με υπεράσπιση των κλαδικών συμβάσεων και πάλη για την υπογραφή νέων με βάση τους υπάρχοντες κλαδικούς μισθούς.


Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

Οι νέες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας πως «δε θα πέσει ο μισθός κάτω από 586 ευρώ» είναι επικίνδυνες και ύπουλες, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες για μεροκάματα και μισθούς πείνας. Δεν μπαίνει κανένα χαλινάρι στους εργοδότες και στην ένταση της εκμετάλλευσης, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης.
 
Αντιθέτως, η συγκυβέρνηση ανοιγοκλείνει το μάτι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να αξιοποιήσουν κάθε αντεργατική επιλογή που τους έχει δοθεί, εξισώνοντας όλους τους μισθούς στα 586 ευρώ μεικτά και τσακίζοντας κάθε κλαδική σύμβαση. Θέλουν να ξεμοναχιάσουν τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας και σε αυτήν την κατεύθυνση τα σωματεία και οι ταξικοί αγώνες αποτελούν εμπόδιο.

Οι δηλώσεις αυτές, που προασπίζουν ως κατάκτηση τον ευτελή νομοθετημένο κατώτατο μισθό, έχουν ως στόχο αφενός να χαμηλώσουν κι άλλο οι απαιτήσεις των εργαζόμενων και να περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς, αφετέρου να αποπροσανατολίσουν σε μια περίοδο που λήγουν δεκάδες κλαδικές συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή κρύβουν το γεγονός πως δίπλα στους μισθούς των 586 ευρώ, βρίσκονται εργαζόμενοι που, με νομοθετημένο και μοναδικό κριτήριο την ηλικία, αμείβονται με 511 ευρώ μεικτά, χιλιάδες νέοι που είτε με το καθεστώς της πρακτικής άσκησης είτε με συμβάσεις μαθητείας εργάζονται για 100-200 ευρώ το μήνα. Παράλληλα χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα χωρίς να αποτελεί επιλογή τους, δουλεύουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους από την οργάνωση στους τόπους δουλειάς, τη συσπείρωση στα σωματεία τους. Να απαντήσουν με αγώνα σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο δουλειάς διεκδικώντας πρώτα και κύρια την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με αφετηρία τα 751 ευρώ ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις, με υπεράσπιση των κλαδικών συμβάσεων και πάλη για την υπογραφή νέων με βάση τους υπάρχοντες κλαδικούς μισθούς.

Οι εργαζόμενοι να πάρουν την ευθύνη στα χέρια τους, για μην οδηγηθούν στην εξαθλίωση.

"ΠΑΜΕ: Επικίνδυνες οι νέες δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας
για τον κατώτατο μισθό" Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου