Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Αργεντινή: Με ή χωρίς «επιλεκτική χρεοκοπία» ο λαός ζει στη φτώχεια



Για δεύτερη φορά μετά την περίοδο 2001 – 2002 η Αργεντινή βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, αν και ο λαός της πολύπαθης αυτής χώρας ζούσε σε συνθήκες χρεοκοπίας και απόλυτης ένδειας από τότε μέχρι σήμερα.

Μετά την αποτυχία της κυβέρνησης της Αργεντινής να έρθει σε συμφωνία με τα επενδυτικά ταμεία (hedge funds) που αρνήθηκαν να δεχθούν το «κούρεμα» των ομολόγων, η οικονομία της χώρας τέθηκε σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κισιλόφ χαρακτήρισε τα hedge funds ως «όρνια» και υποστήριξε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανέναν «εκβιασμό».

Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν ο όρος «επιλεκτική χρεοκοπία» θα έχει πρακτικές συνέπειες και ποιες θα είναι αυτές. 

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι συνέπειες για την καπιταλιστική οικονομία της Αργεντινής δεν θα είναι τόσο έντονες σε σχέση με το 2001, αλλά κανείς δεν μπορεί να τις προδικάσει.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι κανένα μείγμα διαχείρισης δεν μπορεί να αποσοβήσει τις καπιταλιστικές κρίσεις, καθώς και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που φορτώνονται τις συνέπειες. 

Ο λαός της Αργεντινής το βίωσε για τα καλά αυτό, καθώς παρά την ανάκαμψη που παρουσίασαν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οι τιμές των προϊόντων συνέχισαν να ανεβαίνουν και οι μισθοί παρέμειναν καθηλωμένοι.

Μετά τη χρεοκοπία του 2001, η Αργεντινή ήρθε σε συμφωνία με τους δανειστές της για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ορισμένα hedge funds που αγόρασαν πολύ φθηνά τα «κουρεμένα» ομόλογα, απαίτησαν να αποζημιωθούν για το 100% της ονομαστικής αξίας αυτών των ομολόγων, βγάζοντας κέρδη έως και 1.600%.

Αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να πληρώσει τους δανειστές που δέχθηκαν το «κούρεμα», χωρίς να αποπληρώσει τα hedge funds για το σύνολο του ποσού που διεκδικούν. Η συγκεκριμένη απόφαση επικυρώθηκε και από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, γεγονός που μπλοκάρει την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου