Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Χιλιάδες στη συγκέντρωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας και της ίδρυσης του ΕΑΜ


Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών τίμησαν την επέτειο της απελευθέρωση της Αθήνας και τα 72 χρόνια από την  ίδρυση του ΕΑΜ στη συγκέντρωση της ΚΕ του ΚΚΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασής και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στα Προπύλαια.

 
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρ. Τσιντζιλώνης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ συνέβαλαν με μάχες και άλλες μορφές αντίστασης στην εκδίωξη των ναζιστικών στρατευμάτων και στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Σήμερα διατρανώνουμε τη θέλησή μας για δικαίωση των ιδανικών και των στόχων του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. 

Είναι ιδιαίτερη χαρά να γιορτάζουμε μαζί με το ΚΚΕ την επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας και την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ διότι το ΚΚΕ πήρε την ιστορική πρωτοβουλία να ιδρύσει το ΕΑΜ και να οργανωθεί η αντίσταση στον ναζισμό».

(Δείτε εδώ απόσπασμα από το χαιρετισμό του Χρ. Τσιντζιλώνη)


Στην ομιλία του (Όλη η ομιλία ΕΔΩ)  ο ΓΓ της ΚΕ 
του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων:
 
«Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλοι και φίλες,

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζουμε την ηρωική γενιά της αθάνατης Εθνικής μας Αντίστασης, του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που δεν λύγισαν στα πέτρινα χρόνια του ναζισμού - φασισμού, του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που έδωσαν τη μάχη στις πόλεις και τα χωριά, στα άπαρτα βουνά με το όπλο στο χέρι, όπως και στα χρόνια της ένοπλης ταξικής πάλης ενάντια στην επίθεση που εξαπέλυσαν συντονισμένες όλες οι εγχώριες αντιδραστικές δυνάμεις, μαζί με τη βρετανική και αμερικανική ιμπεριαλιστική συμμαχία τους, ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Τιμάμε τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του λαϊκού μας κινήματος, που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, πέρασαν τα πάνδεινα, για να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα, του παραδείγματος, της ιστορικής συνέχειας, στον αγώνα για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές...».

Η συγκέντρωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα (ΕΔΩ)  με τους Στέφανο Ψαραδάκο, Εύη Κυριαζοπούλου, Γιάννη Λάρδη, Λευτέρη Ψαραδάκο. Επίσης απαγγέλθηκε απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «γειτονιές του κόσμου».

1 σχόλιο: