Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Σημαντικό πολιτιστικό γεγονός η 7η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Ανθρωποι, Χρώμα και Σίδερo»

Πλήθος κόσμου στη Ζώνη Περάματος στα εγκαίνια 
της έκθεσης  «Άνθρωποι, Χρώμα + Σίδερo»* 

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 20 Οκτώβρη, με ελεύθερη είσοδο. 


Πλήθος κόσμου από τις εργατογειτονιές του Πειραιά και της Αθήνας παραβρέθηκε στα εγκαίνια της 7ης Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Ανθρωποι, Χρώμα και Σίδερo», που έγιναν το απόγευμα, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. 

Στην έκθεση συμμετέχουν συνολικά 250 εικαστικοί καλλιτέχνες (ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες κλπ.), φωτογράφοι, ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται θεατρικά και μουσικά σχήματα.


Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δήλωσή του (video) τόνισε: «Η καταπληκτική έκθεση εικαστικών τεχνών, εδώ, στο Πέραμα, συνενώνει την ευαισθησία, την αγωνία του καλλιτέχνη με την αγωνία και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι η Τέχνη μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να μαθαίνει, να αφουγκράζεται, να οραματίζεται, να μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει. Κυρίως, η Τέχνη μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει ακόμα περισσότερο ότι η μοίρα βρίσκεται στα δικά του χέρια, ότι είναι η ίδια η ταξική πάλη».


Κατά την τελετή των εγκαινίων σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν από την πλευρά των Σωματείων της Ζώνης ο Άκης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, και η Εύα Μελά, από την Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα»

 Ο Άκης Αντωνίου επισήμανε: «Το στίγμα που θέλουμε να δώσουμε σαν σωματεία, και εκείνα τα σωματεία που διοργανώνουμε με τους καλλιτέχνες την έκθεση και εκείνα που για πρώτη φορά μας υποστηρίζουν στις φετινές εκδηλώσεις εδώ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, είναι ότι βάλαμε σαν βασικό μας στόχο -και αυτό θα φανεί από δω και πέρα περισσότερο- οι φετινές εκδηλώσεις να είναι και μια νέα αφετηρία...».
 
Η Εύα Μελά τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Σκοπός αυτής της έκθεσης ήταν και είναι να εμπνευστούν οι καλλιτέχνες από τους αγώνες της εργατικής τάξης και να κάνουν ένα έργο που να απευθύνεται στην εργατική τάξη, που είναι και η κινητήρια δύναμη της ιστορίας... Θα δώσουμε νέο ραντεβού στην όγδοη έκθεση, η οποία πιστεύουμε να είναι ακόμα καλύτερη».


«Οι αγώνες είναι Τέχνη του λαού και η Τέχνη όπλο του»
Οι πίνακες, τα γλυπτά, οι φωτογραφίες, όλο το χρώμα της έκθεσης αποτυπώνουν ανάγλυφα τα βάσανα της εργατικής τάξης που της έχει φορτώσει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, όπως η ανεργία, αλλά και το μεγαλείο της, την περηφάνια της ως δημιουργού του πλούτου, αναδεικνύοντας την ιστορική της αποστολή. Όλη η έκθεση, αλλά και το πρόγραμμά της, επιβεβαιώνει επάξια το κεντρικό σύνθημά της «Οι αγώνες είναι Τέχνη του λαού και η Τέχνη όπλο του».


 
Ταυτόχρονα, όλος αυτός ο κόσμος που συνέρρευσε από την πρώτη μέρα στη Ζώνη έδωσε και ξεκάθαρη απάντηση ότι η επιχείρηση εφοπλιστών, εργολάβων και των ναζιστικών αποβρασμάτων της Χρυσής Αυγής να ξεριζώσουν το ταξικό εργατικό κίνημα από τη Ζώνη, για να μετατρέψουν τους εργάτες της σε σύγχρονους δούλους, δεν θα περάσει. Ήταν σαφές μήνυμα ότι «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά» δεν μπορεί «να πιάσει». 

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Έκθεση φέτος είναι πιο πλούσια σε πρόγραμμα, πιο μαζική σε συμμετοχές δημιουργών από τις άλλες χρονιές, ενώ τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση έσπευσαν φέτος να δηλώσουν και πλήθος ακόμα φορέων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο χώρο της Έκθεσης...(ΕΔΩ)

* Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου