Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

«Αλλά έτσι είναι η αστική δημοσιογραφία. Κατασκευάζει θεωρίες νομίζοντας πως θα συγκαλύψει... μια τακτική που υπάρχει και χρησιμοποιείται από τις κυρίαρχες τάξεις ενάντια στο λαό...»

Τι ξέχασε;*

Σύμφωνα με αρθρογράφο μεγάλης αστικής εφημερίδας, η έννοια της προβοκάτσιας είναι μια έννοια που επινοήθηκε για να καλύπτει τις ευθύνες για έκνομες πράξεις που συντελούνται κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων. Δηλαδή, ότι πάντα φταίει κάποιος άλλος. 

Φαίνεται πως ο συγκεκριμένος αρθρογράφος αγνοεί ότι 
κάθε πράξη κρίνεται με βάση το ερώτημα ποιον εξυπηρετεί. 

Με αυτήν την έννοια, «προβοκάτσια» είναι κάθε ενέργεια που εξυπηρετεί αντίθετες σκοπιμότητες από αυτές για τις οποίες υποτίθεται ότι πραγματοποιείται. Φαίνεται, επίσης, ότι αγνοεί στοιχειώδη στοιχεία και καταγγελίες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. 


Πρώτα απ' όλα, αγνοεί τις δηλώσεις του γνωστού Ιταλού αστού πολιτικού Φραντσέσκο Κοσίγκα, ότι καλύτερος τρόπος να τσακίσεις μια κινητοποίηση είναι να αφήνεις τους διαδηλωτές να κάνουν ό,τι θέλουν, να στέλνεις προβοκάτορες να καταστρέφουν αμάξια και καταστήματα, να αφήνεις να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και μετά περνάς στην ανοιχτή καταστολή. 


Μήπως δεν είδαμε κάτι τέτοιο στις διαδηλώσεις ενάντια στον Κλίντον το 1999, το Δεκέμβρη του 2008, στη «Μαρφίν» το 2010 και το Φλεβάρη του 2012; Μήπως αγνοεί τις καταγγελίες για «κουκουλοφόρους» που έβγαιναν μέσα από τις κλούβες της αστυνομίας; 

Μήπως αγνοεί την παρουσία ένοπλων αστυνομικών ντυμένων με πολιτικά μέσα σε διαδηλώσεις, όπως αυτός που αποκαλύφθηκε στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά του 2002; Μήπως αγνοεί ότι το αστικό κράτος, εκτός από φανερούς, έχει και κρυφούς μηχανισμούς και σχεδιασμούς, όπως άλλωστε έχει ομολογηθεί πολλές φορές; 

Μήπως δε χρησιμοποιείται ευρύτατα ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα από αστούς πολιτικούς και ΜΜΕ η γκεμπελικής έμπνευσης λογική «πες ένα μεγάλο ψέμα αν θέλεις να γίνεις πιστευτός»; 

Μήπως αυτό δε χρησιμοποιήθηκε άπειρες φορές ενάντια στο ΚΚΕ; 

Όλα αυτά δεν είναι παρεκβάσεις, εκτροπές από την αστική δημοκρατία που υπερασπίζεται, είναι ένας από τους τρόπους επιβολής της.

...Δεν τα ξέρει αυτά ο κύριος δημοσιολόγος; **

Τα ξέρει και πολύ καλά μάλιστα. Αλλά έτσι είναι η αστική δημοσιογραφία. Κατασκευάζει θεωρίες νομίζοντας πως θα συγκαλύψει αυτή την πλευρά της κρατικής κατασταλτικής δράσης ενάντια στο κίνημα. Για μια τακτική που υπάρχει και χρησιμοποιείται από τις κυρίαρχες τάξεις ενάντια στο λαό προκειμένου να τον υποτάσσει με το μαστίγιο, όταν δεν μπορεί το καρότο της χειραγώγησης να τον αντιμετωπίσει, στον ταξικό πόλεμο του κεφαλαίου ενάντιά του.

  * Από την "ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ" του Ριζοσπάστη. 
** "ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ" (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου